Четвъртък, 30 Май 2024

Община Русе ще изгради нова зелена зона в кв. „Здравец-Изток“

Община Русе ще изгради нова зелена зона в кв. „Здравец-Изток“
Публикация   14:16     15 Май, 2024 /     akcent.bg   /     304

Необходимите средства са 1 746 418.94 евро, от които 80% ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие

   Площ от 25 декара в квартал „Здравец-Изток“ в Русе ще бъде превърната в парк. Това съобщиха от местната администрация, като добавиха, че вече има спечелен за изграждането на зелената зона проект, съвместно със съседната Община Гюргево по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Необходимите средства са 1 746 418.94 евро, от които 80% ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 18% национално съфинансиране и 2% в размер на 34 992.38 евро ще бъдат от местния бюджет, уточниха от общината. 

   Имотът на булевард „Липник“ 121 е общинска собственост. Районът до Източната промишлена зона беше предвиден през 2019 г. за изграждане на закрит плувен комплекс.

   От Община Русе припомниха, че в допитване от юни 2023 г. над 2500 жители на квартал „Здравец-Изток“ одобриха идеята за обособяването на паркова зона на бул. „Липник“ 121. За три години с естествени и екологосъобразни материали там ще се изгради зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Растителността е предвидено да бъде от местни видове, характерни за Дунавската равнина. От местната администрация добавят, че акцент в парка ще бъде и оформянето на кът „Биоразнообразие”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща насекоми и птици, градина с подправки, градско земеделие и др. Планира се изграждането на фонтан и чешма с питейна вода. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението - със слънчево захранване.  

   Предвижда се и изграждане на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha