Четвъртък, 30 Май 2024

Показаха бюлетините за вота: В зелен цвят за НС, в синьо за ЕП

Показаха бюлетините за вота: В зелен цвят за НС, в синьо за ЕП
Публикация   07:49     15 Май, 2024 /     akcent.bg   /     853

Хартиените бюлетини за вота на 9 юни ще бъдат с различни цветове.

Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено. И на гърба, и отпред на лицевата страна, партиите и коалициите са изписани отпред на лицевата страна, съответно номерата на партиите и коалициите, и преференциите са изписани в зелен цвят. Като отгоре пише бюлетина за народни представители. На бюлетината за членове на ЕП, тя е в син цвят. Росица Матева – говорител на ЦИК

  Задължително, при гласуване с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен избран от тях кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала този кандидат. Защото ако се гласува само в кръгчетата това прави гласът недействителен. 

    За машините ще се използва същият софтуер и бюлетините ще изглеждат по същия начин, както на местните избори. Ще може да се избира дали да се гласува за двата вида избори или само за един, като бюлетината за ЕП е по-къса от тази за народни представители.

 Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е избрана партия или коалиция – винаги трябва да се гласува най-напред в квадратчето със съответната партия и коалиция. 

418 са кандидатите за членове на Европарламента, а 6 114 са кандидатите за депутати, регистрирани от Районните комисии. Днес в полунощ изтича срока в който българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина.

 
  До вчера потвърдени заявления за гласуване извън страната в избори за членове на ЕП са 8 337. А за народни представители – 34 хил. и 69 заявления. 

Тагове : бюлетини , цвят ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha