Кристиян Вигенин: Тази кампания сега, и национална, и европейска, е много важна за град Русе

Кристиян Вигенин:  Тази кампания сега, и национална, и европейска, е много важна за град Русе
Публикация   14 Май, 2024   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     412

За да имаме силна национална политика, трябва не само да гласуваме за БСП с №24 за европейски парламент, но трябва да гласуваме за БСП и в националните избори

 

 Ето какво сподели водачът на листата на БСП Кристиян Вигенин преди официалното откриване на предизборната кампания на Коалиция "БСП за България"в Русе.  Събитието се състоя тази вечер в зала "Филхармония" в Русе. С него беше и досегашният евродепутат Цветелина Пенкова и водачът на листата на Коалицията в Русе и настоящ депутат в местния парламент Иван Иванов. Кметът на Русе Пенчо Милков посрещна съпартийката си със стилен красив букет цветя.

    Може да кажем, че настроението е пролетно, но не съвсем празнично, защото много работа ни предстои. В тази кампания ние трябва да покажем нашата истинска алтернатива за развитието на България, за развитието на ЕС. Имаме много добър план и за България, и за реформите, които са нужни в ЕС.

   Русе е един от градовете, които са много важни за нас, защото имаме силни позиции в местната власт, силна структура на БСП, която в годините е показала добри резултати и много добри идеи за развитието на БСП. Освен това Русе е един от най-европейските градове в България, град, който очаква реализацията на големи инфраструктурни проекти, които трябва да се финансират с европейски пари.

 Тази кампания сега, и национална, и европейска, е много важна за град Русе.

 Според мен има няколко неща, които трябва да отстояваме и в националния парламент,  и в европейския... Те са свързани с Дунавската стратегия и нейното разширяване, от което Русе и областта ще имат ползи. Проектът, свързан с превръщането на р. Дунав в плавателна река целогодишно. Тук и българското правителство има какво да направи по въпроса, както и да се оцени двустранното трансгранично сътрудничество с Румъния.... Трябва да се положи още усилие, за да се случи и вторият мост при Русе- Гюргево.

  Важен акцент е присъединяването към Шенген пълноценно, не само по въздух и море. Сухопътният Шенген ще реши много въпроси на Русе, на българската икономика.

Но всичко това, за да се случи, има необходимост от сериозно лобиране, от сериозна работа. Мисля, че ние можем да го направим.

Смятате ли, че ще има разлика от времето, когато бяхте евродепутат, и сега, като много вероятно е отново да бъдете? Все повече се говори за дясно нашествие в европарламента?

   По- различно е, разбира се. В годините, в които бях евродепутат, някак всичко изглеждаше ясно, подредено... Оттогава и България, и ЕС, пък и светът минаха през няколко големи кризи, които се отразиха на доверито и в националните, и в европейските институции.

   Не смятам, че ще има чак такава крайнодясна вълна, каквато се описва. Но се надявам ЕП, всички политически групи, особено нашата, на евросоциалистите, да се ангажират много по-сериозно с реалните проблеми на хората. Решенията да се вземат на база здравия разум, защото някои от тях се много силно идеологически мотивирани, не са погледнати през призмата и интереса на страните- членки. Много често са резултат на лобистки интереси, на транснационалните корпорации- хората се губят във всичко това.

  Ние ще държим ЕС да бъде променен, да бъде в интерес на хората и за хората.

   Все повече гласове се надигат срещу Зелената сделка. Как оценявате това, което е замислено, и това, което се случва?

Безспорно Зелената сделка е един от примерите, които не са основани на здравия разум. Тя трябва да бъде преразгледана изцяло. Тук имаме подкрепата на нашето политическо семейство, на партията на европейските социалисти. Зелената сделка убива европейската икономика, изяжда работните места. Що за политика е тази, която работи срещу теб.

Зелената сделка трябва да бъде преди всичко социална, да гони екологични цели, но не за сметка на работните места. Трябва да отразява приноса на страните- членки в намаляването на въглеродните емисии. Не е справедливо държава като България от 1990 г. досега да е намалила с 40 процента своите емисии и да се поставят нови цели, т.е. да се искат нови 40 %. Нека да се отчете досегашният принос, нека за България да са 10.

Убеден съм, че социалистите в следващия ЕП в много по-голяма степен ще отстояват интересите на българските граждани и на България ще се гледа като на равноправна страна.

Не е само работа на европейските депутати и европейската политика. Националните избори също са европейски, защото ще бъде избран парламент, който ще състави  правителство, а то ще излъчи следващия еврокомисар. ... Но и ще попитам- някой да е чул сега за еврокомисаря Илияна Иванова, нещо да е направила, да е дошла в България?

Еврокомисарите, които десницата излъчваше досега, показаха, че не се интересуват от българските проблеми.

За да имаме силна национална политика, трябва не само да гласуваме за БСП с №24 за европейски парламент, но трябва да гласуваме за БСП и в националните избори.

   Вигенин изрази надежда, че в новия ЕП българските евродепутати, независимо от партийната си принадлежност, ще отстояват националните интереси. Можем и трябва да намерим тези пресечни точки. Пример за подобно единство е Шенген, но там правителството, за съжаление, предаде четата, както се казва.

Тагове : Вигенин , Русе ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още