На 12 май завърши задграничното турне на Оркестъра на Държавна опера-Русе в Германия и Австрия

На 12 май завърши задграничното турне на Оркестъра на Държавна опера-Русе в Германия и Австрия
Публикация   14 Май, 2024   /     akcent.bg   /     194

   След Великобритания миналата година, сега русенските музиканти под ръководството на диригента Вилхелм Кайтел с огромен успех се представиха на най-големите сцени в двете европейски държави.

   С  15 концерта в най-големите концертни и спортни зали в германски градове, сред които Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, а също и във Виена, русенските музиканти участваха в концерт-спектакли като представиха на живо музикалните илюстрации на най-известните от миналото и от съвремието анимационни филми на „Уолт Дисни“.

   Поредицата от концерти започна в Риеза и Мюнхен на 18 април и завърши в Нюрнберг на 11  май в почти едномесечното турне.

   Концертната програма беше създадена преди една година специално в чест на 100-годишнината на Disney. Тогава Оркестърът на Русенската опера беше първият инструментален състав, който премиерно я представи във Великобритания. Преди месец, в обновена редакция на това запомнящо се шоу, съставът, който е специално конструиран като класически голям холивудски оркестър (Hollywood Sound Orchestra) с успех я представи на най-големите германски сцени.

   Концертното шоу „Disney in Concert“, както бе изграден ефектен сценарий още преди една година, е незабравимо атрактивно мултимедийно изживяване, включващо най-красивите анимационни филмови сцени, прожектирани на огромен екран. С майсторството на русенските музиканти анимацията въздейства чрез незабравимите музикални моменти, които се изпълняват на живо от  оркестъра. Заедно с Оркестъра на Русенската опера на сцената излизат звездни солисти с песните на „Disney“.

   Оркестърът на Русенската опера съживи най-ефектните филмови сцени партитурите на най-великите песни и инструментални сюити от любимите филми на „Уолт Дисни“ и накара публиката отново да повярва в магията на киното.

   Вилхелм Кайтел (Wilhelm Keitel) е диригентът, който отново застана на диригентския пулт пред русенските музиканти. След няколкодневни активни репетиции в средата на април, под ръководството на германския диригент започна поредното турне на Оркестъра на Русенската опера. Роден в Schwäbisch Hall, Вилхелм Кайтел учи при Волфганг Тромер в Дюселдорф, Чарлз Маккерас във Виена и при Ленард Бърнстейн и Сейджи Озава в Тангълуд и Ню Йорк. Асистирал е на Кристоф Ешенбах и при оркестъра Tonhalle в Цюрих и в Ковънт Гардън, Лондон. Има обширен оперен репертоар, многобройни телевизионни и радио-регистрации, собствен CD-лейбъл, публикации. В последните творчески сезони артистичните му предпочитания са насочени към този тип концертни програми, към които принадлежи и концертното шоу „Disney in Concert“. В края на турнето Маестро Кайтел, удовлетворен от потенциала на русенския оперен и симфоничен оркестър, заяви, че творческото партньорство с Русенската опера ще продължи и през следващия творчески сезон.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha