Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото Народно събрание. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

   Това показват резултатите от национално проучване на "Маркет Линкс". Изследването е поръчано от бТВ и е проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април - 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

   ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ползвайки се с подкрепата на 26% от избирателите.
ПП-ДБ е втора - със 17,7%. Трети са ДПС - с малко над 13% подкрепа. След тях са "Възраждане" с няколко стотни разлика, а БСП е на пето място - с 8%.

   От "Маркет линкс" очакват парламент с пет политически сили, защото според проучването "Има такъв народ" няма да премине 4%-ната бариера (получава 3.2%). Новосъздадената коалиция "Солидарна България" на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, защото са влезли късно в предизборната битка.

   Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, "Възраждане" - трима, ДПС - двама, толкова ще има и БСП.

   Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец май, ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% от гласовете, ПП-ДБ – 16,4%, ДПС – 15,4%, „Възраждане“ – 15,1%, БСП – 8,4%, ИТН – 4,7%.

   Данните са от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, направен за Българската национална телевизия. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка на нагласите в преминалите наскоро в България празници.

   Сред останалите формации е твърде рано за замервания, отчитат от "Галъп". Дори на този етап, обаче, личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, „Синя България“ са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за процент. Тепърва ще се изяснява подредбата на другите по-малки, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент.

   Данните позволяват на този етап да бъдат забелязани, без да се подреждат, формации като „Български възход“, „Левицата“, „Величие“, „Зелено движение“, формации като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

   Спецификата на политическата ситуация у нас позволява доста внезапни развития или пък скрити в анкетната ситуация вотове, чиято величина ще се знае едва в края на кампанията. Но като начало това се отразява в известно общо набъбване на групата на формациите с относително по-ниска подкрепа, уточняват социолозите.

   По отношение на изборите за Европейския парламент вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация, изглеждат сходно с тези за НС, но вече се открояват и някои специфики.

   ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, ИТН – 4,5%, „Солидарна България“ – с 2,2%, „Синя България“ – 1,4%, ВМРО – 1,3% и други в борбата за процент към този момент.

   Към началото на май сигурността на гласуване на 9 юни за Народното събрание по декларациите на респондентите е 39,4%. От всички гласуващи 3,6% съобщават, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

   За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,5% – но тепърва ще се разбере дали и доколко гласуването на национални избори ще увлече и гласуване на европейските, а разликата в избирателните списъци ще внесе допълнителни нюанси. 3,2% декларират твърдо намерение за гласуване с „Не подкрепям никого“ в изборите за български представители за Европейския парламент.

-----

Изследването е проведено за БНТ между 22 април и 2 май 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.