Четвъртък, 30 Май 2024

Държавите с най-много милиардери

Държавите с най-много милиардери
Публикация   07:53     08 Май, 2024 /     akcent.bg   /     750

   В света винаги е имало хора с невероятно богатство – от римските императори до Джон Д. Рокфелер, който стана първият доларов милиардер в света. Но къде живеят най-богатите хора в момента?

   От сайта VisualCapitalist.com са създали инфографика на страните с най-много милиардери през 2024 г. на база на данни от годишния списък на Hurun Global Rich.

   Важно е да се отбележи, че даването на точни оценки на богатството на милиардерите е изключително трудно и може да има разминавания между различните източници. В класацията на Forbes местата на САЩ и Китай са разменени, въпреки че първите три държави в класацията си остават същите.

  Forbes също така определя Бернар Арно като най-богатия човек в света, докато Hurun поставя Илон Мъск на върха на своята класация. Въпреки това общият им топ 10 е сходен, макар и с няколко малки разминавания.

   Според данните на  Hurun Global Rich List 2024 Китай е страната с най-много милиардери в света – 814. Въпреки че Китай запазва първата си позиция, броят на милиардерите в страната е намалял със 155 на годишна база, докато този в САЩ се е увеличил със 109 до 800.

   Заедно САЩ и Китай отговарят за почти половината от общо 3279 души в световен мащаб, които според класацията са доларови милиардери.

   На трета позиция е Индия с 271 милиардери (ръст с 84 на годишна база), а след нея се нареждат Великобритания със 146 (ръст с 12) и Германия със 140 (спад с 4). Топ 10 допълват Швейцария – 106 (ръст с 6), Русия – 76 (ръст с 6), Италия – 69 (ръст с 11), Франция – 68 (спад с 4) и Бразилия – 64 (ръст с 13).

   Естествено, най-големите икономики в света имат по-голямо представител по брой милиардери, тъй като те предоставят повече възможности за създаване на богатство.

   Швейцария, Сингапур и Швеция се отличават в това отношение, като само една от тях влиза в топ 20 на икономиките по общ брутен вътрешен продукт.

   Смята се, че и трите страни имат високи данъчни ставки, което като цяло не благоприятстват натрупването на богатство. Но възприятията могат да бъдат подвеждащи. Швеция, например, няма данък върху наследството, има фиксирана ставка върху капиталовите печалби и корпоративна данъчна ставка от 21%.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha