Четвъртък, 30 Май 2024

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание в чужбина

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание в чужбина
Публикация   07:41     07 Май, 2024 /     akcent.bg   /     561

   Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

   "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд. 

   В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова. По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.

   Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд. 

   "Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език", отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд.

   По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова. 

   Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми - има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още