Великден е!

Великден е!
Публикация   07:40     05 Май, 2024 /     akcent.bg   /     352

Възкресението на Христос донася просветление за всички

   Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

   През нощта се е случило най-великото чудо в историята на човечеството.

Иисус Христос е възкръснал и по този начин е надвил смъртта.

Света Мария Магдалина е първата, на която Иисус Христос се явява. След това на Пресвета Богородица и на останалите апостоли.

  Това е денят на радостта! Постите приключват. След празничната служба в храма вярващите могат да ядат козунак и боядисани яйца.

  Денят е щастлив и след  радостните поздрави „Христос Воскресе!“ – „Воистина Воскресе“, вярващите могат отново да се веселят.

   В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан.

  Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Иисус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

  Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Иисус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на Божието обещаниe.

   В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението".

   Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!".

Смята се, че възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

   Исус възкръсна, за да ни е топло на душите. Да има добрина. Да има надежда. Да има Любов!

   Нека огънят на запалените свещи във Великденската нощ да освети душите и сърцата ни, нека пламъкът на любовта и добротата изпълват дните ни!

   Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си! Нека възкръсналият Спасител ни даде сили да не допускаме злото, унинието и скръбта да ни завладяват!

  Нека вдъхне в нашите души воля да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта!

  Нека с усмивка, топлина и жест дадем простор на радостта в живота им!

  Нека сърцата ни да се изпълняват със смирение, любов, защото нашият Бог се е пожертвал заради огромната любов към нас, поемайки нашите грехове.

  Нека бъдем силни и смирени, вдъхновени и възвисени.

Нека има МИР! Днес най-много се нуждаем от МИР и съхраняване на ЖИВОТА!

   “Този е денят, който ни създаде Господ, да се възрадваме и развеселим в него!” – Това е Пасхата Господня, Пасха на радост, Пасха на избавление от скръб, защото Господ като от палат възсия и благодатно ни озарява с радостта на възкресението. Цялата природа обновена тържествува по думите на псалмопевеца св. цар Давид (Пс. 113:6).

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha