С промените за хазарта се търсят новите Домусчиеви за Нова телевизия

С промените за хазарта се търсят новите Домусчиеви за Нова телевизия
Публикация   19:48     02 Май, 2024 /     akcent.bg   /     578

Доц. Попово: Връзка между спорт, хазарт и медии ми се струва много важна за ГЕРБ и ДПС

   Връзката между спорта като цяло и в частност между футбола и хазарта винаги е била много важна за ГЕРБ и ДПС и това е една от причините двете партии постоянно да се опитват да се месят в процесите по финансирането на спорта. Така преподавателят по журналистика в СУ "Климент Охридски" доц. Жана Попова обясни в предаването "(О)позиция" внезапния интерес и активното участие на партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски в приетите във вторник промени в Закона за хазарта. С тях беше наложена тотална забрана за реклама на хазарт в телевизии, радиа, вестници и интернет.

   "Важно е да се отбележи, че в деня, в който Народното събрание прие промените, футболен клуб ЦСКА смени собственика си. В навечерието на олимпийските игри пък няколко федерации се оказаха с проблеми, въпреки че ние не спираме да повтаряме, че парите от хазарта, специално от държавното тото, отиват за финансиране на спорта. На мен тази връзка между спорт, хазарт и медии ми се струва много важна за ГЕРБ и ДПС. Още повече, че звездата на майката на Делян Пеевски (Ирена Кръстева - б.р.) преди години изгря точно през спортния тотализатор и телевизията", припомни Попова.

   Собственикът на Нова телевизия в момента продава своята медия в Гърция и е възможно Нова телевизия също да е в процес на продажба, обръща внимание тя. Жана Попова припомни, че сръбската група, която контролира Нова телевизия има футболен отбор, искаше да купи и българския "Левски", а чешката, която притежава Би Ти Ви има и друг бизнес, освен медиите. "Въпросът е дали сега за Нова телевизия се търсят новите братя Домусчиеви. Няма да се учудя, ако отново братя я оглавят, и ако тези братя са свързани именно с хазарта. Мисля, че това е напълно възможно", допусна преподавателят по журналистика.

   Тя коментира и други случаи, за които се смята, че хора с интереси в хазарта са се намесвали в работата на медиите. "Нека направим преглед на намесите в журналистиката. Заради двама братя, свързани с хазарта, Венелин Петков не е шеф на новините на Би Ти Ви. На негово място дойде Антон Хекимян, който после стана общински съветник от ГЕРБ. Това са все политически връзки. Журналисти и в Нова телевизия, и в Би Ти Ви неведнъж са говорили за тази форма на натиск по отношение на новини, свързани със спорт. В БНТ също може да видите колко се промени с годините ситуацията в спортните новини. В тях днес можете да видите чиста форма на реклама на каските на хората, които строят стадиона на ЦСКА", изброява Попова.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha