Васил Велев: Ежегодно пазарът на труда намалява с по 50 000 души

Васил Велев: Ежегодно пазарът на труда намалява с по 50 000 души
Публикация   01 Май, 2024   /     akcent.bg   /     762

Няма опасност чужденците да получават повече от българите, увери той

   „По демографски причини ежегодно губим на пазара на труда по 50 000 души. На година между 100-110 000 души излизат в пенсия, а 18-годишна възраст навършват между 60-70 000 души. След 90-та година имаме рязко спадане на раждаемостта. Вече сме на около 56 000 раждания годишно”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

   Той каза, че автоматизацията, роботизацията не се развиват толкова бързо, за да може да се попълни пазара на труда с нови технологии.

   По думите му работната ръка се набира от Узбекистан, Киргизстан, Непал, Индия, Бангладеж. Приоритетно се търсят служители от българските диаспори, но когато няма желаещи, се стига до хора от трети страни. „Нямаме достатъчно консулски служби за важните дестинации, в Бангладеш нямаме консул, за да дойде работник от там, трябва да отиде до Делхи в Индия”, каза Василев.  

    „При по-ниски заплати работниците от чужбина едва ли биха дошли. При нас, за жалост, и без това не са достатъчно високи заплатите. Притесненията на синдикатите са да не би на чуждестранните работници да предложим по-високи заплати и да са ощетени българските работници и служители”, обясни представителят на работодателите.

   Според него няма опасност чужденците да получават повече от българите, защото има допълнителни разходи, които се правят, за наемане на чужди работници – за транспорт, за настаняване. „Ако има подходящи служители тук, никой работодател няма да наема хора от чужбина”, допълни Василев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha