Окончателно: Забранява се рекламата на хазарт в медиите

Окончателно: Забранява се рекламата на хазарт в медиите
Публикация   18:11     30 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     524

Предвижда да бъдат забранени игралните зали и казината в населените места с под 5000 жители

    Забраната за реклама на хазарта по телевизии и радиа, вестници и сайтове, беше приета единодушно на второ четене от Народното събрание. Изключение беше предвидено само за излъчването на тиражите на Българския спортен тотализатор и тяхното анонсиране.

   С промени в Закона за хазарта (ЗХ), предложени изненадващо в последните дни на този парламент от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ и срещнали подкрепа от всички останали партии, се забранява рекламата на фасади на обществени места и сгради, с изключение на тези, в които се намират самите игрални зали, казина и букмейкърски пунктове (общата площ на рекламите и обозначенията не може да надвишава 20 на сто от фасадата и да е не повече от 50 кв. м).

   Рекламата на хазартни игри ще е допустима само върху билбордове и то, ако са поставени на поне 300 метра от образователни институции, детски площадки, студентски общежития и читалища. Реклама може да има и върху спортна екипировка и съоръжения, но задължително минимум 10 на сто от площта трябва е заета с текст: „Хазартът носи риск от развиване на зависимост“.

   В закона беше записано следното определение на „реклама на хазартни игри“ – „разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на хазартни игри или търговска марка на организатор на хазартни игри, както и фирма или търговска марка на организатор на хазартни игри върху продукти и стоки“.

Депутатите ограничиха значително и допустимото съдържание на рекламата, като, Йордан Цонев посочи, няма да могат да се посочват „никакви цифри, никакви бонуси“, с които да привличат играчи.

   Те възложиха на Съвета за електронни медии „да осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство“ и ако установи нарушение на забраната за реклама, да сезира Националната агенция за приходите, която ще налага санкциите.

   А санкциите за забранена реклама са за оператор на хазартни игри – от 30 000 до 50 000 лв., а за тези, които я публикуват, излъчват или разпространяват – от 10 000 до 30 000 лв. (или глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв. за физически лица).

   Освен това по две направления беше ограничено разкриването на игрални зали и казина. Първото е, че те вече трябва да са на не по-малко от 300 метра, не само от училища, но и от ясли, университети и читалища. А второто е, че вече ще се допуска те да се разкриват само в населени места с над 10 000 жители (с изключение на националните курорти и в пограничните райони – на не повече от 30 км от ГКПП).

   „Колко игрални зали ще бъдат затворени и колко работни места ще закрием? Имате ли някаква представа или стреляме като луд с картечница и кой колкото даде, като на сватба?“, попита Димо Дренчев от „Възраждане“ по време на дебата в бюджетната комисия. И от Министерството на финансите отговориха, че тази промяна ще засегне 104 казина и зали, които са места с под 10 000 жители. Комисията предвиди 3-годишен срок от влизането в сила на закона, в който те да се „изнесат“.

   Освен това беше увеличено изискването за инвестиции от 500 000 лв. на 750 000 лв. и се предвиди, че те „трябва да бъдат поддържани в размер не по-малък от установения минимален размер през целия период на издадения лиценз“.

   С промените в ЗХ се слага край на някои „схеми“ за заобикаляне на забраната непълнолетни да играят хазарт – чрез използването на ваучери и на пощенски преводи.

   Бяха въведени и три ключови забрани. В закона беше записано, че не се допускат до хазартни игри:

  • лица, които получават месечна социална помощ по чл. 12, ал. 1, т. 1 от Закона за социалното подпомагане
  • лица с психични разстройства, вписани в регистъра по чл. 147а от Закона за здравето
  • лица, поставени под запрещение.

   Като „много сериозна стъпка за ограничаване на хазарта и рисковете от него“ определи Йордан Цонев приетото предложение на Божидар Божанов от ПП-ДБ да се предвидят серия от ограничения за онлайн хазарта, чиято популярност непрекъснато нараства.

   „Това са мерки, които се прилагат в много държави и много от онлайн казината имат такива мерки, които специално изключват за България, защото тя не ги е въвела“, обясни Божанов. И даде пример с Великобритания, където са установили, че онлайн ротативките са най-рисковите залагания за хората под 24 години и са сложили максимален размер на един залог, ограничили са и възможността да се играе на тях след 22 ч., защото тогава хората по-често са под въздействие на алкохол.

   Затова сега в ЗХ се записва, че организаторите на онлайн залагания предприемат мерки за ограничаване на поведение, което поставя под риск здравето и финансовото благосъстояние на потребителите, а министрите на финансите и на здравеопазването в наредба ще определят минималните мерки, които включват:

  • максимален престой на интернет страници на хазартния оператор;
  • максимална загуба за определени периоди, след която потребителят се вписва временно в регистъра на зависимите от хазарт
  • максимален размер на залозите за определени видове хазартни игри и определени часови диапазони;

   За хората между 18 и 24 години всички тези стойности ще са по-ниски.

   Освен това беше спряна друга практика на казината и игралните зали, чрез която карат печелившите да се връщат неколкократно, за да получат печалбата си, тъй като не им я изплащат незабавно. Сега в закона беше записано: „Организатор на хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино незабавно изплаща печалба в размер до 10 000 лв. и/или дава предметната печалба на физическото лице, представило му жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират. Когато размерът на паричната печалба е равен или по-голям от 10 000 лв. изплащането се извършва по банков път до края на следващия работен ден.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha