Световноизвестни специалисти участват в Петата международна конференция по Спинална хирургия в Русе Над 100 участници в тазгодишния фору

Световноизвестни специалисти участват в Петата международна конференция по Спинална хирургия в Русе

Над 100 участници в тазгодишния фору
Публикация   14:57     26 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     334

   „За втора поредна година сме домакини на Международната конференция по Спинална хирургия и това е висока оценка за нас. Радвам се, че за участие в нея успяхме да привлечем водещи световни имена в спиналната хирургия от САЩ, Испания, Русия и Турция. Тук са и най-големите български авторитети в тази толкова трудна и тънка специалност. Вярвам, че споделените знания и опит ще предизвикат интерес и ще допринесат за развитието на този дял на медицината у нас и в нашия град“ – с тези думи управителят на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ д-р Ивелин Йоцов откри петото издание на научното събитие в русенския хотел „Рига“.

   От своя страна председателят на Българската асоциация на спиналните хирурзи и началник на отделението по Ортопедия, травматология и спинална хирургия в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм, коментира, че амбицията на болницата е да се развива като център за спинална хирургия в Северна България. Той съобщи, че над 100 са участниците в събитието, а в научните доклади ще бъдат развити теми, свързани с възстановяването на сагиталния баланс на гръбначния стълб, нови хоризонти в диагностиката и лечението на сколиозите и на дегенеративните деформации на гръбнака, включително възможностите на роботизираните технологии при хирургичните интервенции и 3D принтирането на персонализирани импланти.  Националният консултант по неврохирургия чл. кор. проф. д-р Николай Габровски допълни, че гръбначната хирургия е една от дисциплините в съвременната медицина, която претърпя огромно развитие. „Днес нещата са коренно различни. Те са на технологичния връх в съвременната медицина. Чудесно е, че можем да се съберем и да ги обсъдим и да погледнем напред към бъдещето“, каза проф. Габровски. 

   Гости на конференцията са световноизвестните специалисти по спинална хирургия – д-р Стивън Марджетко от Университетска болница по ортопедична хирургия в Чикаго, щата Илинойс, д-р Дейвид Клеменц от Университета по здравеопазване „Купър“ , Ню Джърси, и д-р  Франсиско Санчес Перез-Груесо от Университетска болница „Санкинаро“ в Мадрид. Те са част от Международната асоциация за изследване на сколиозата (Scoliosis Research Society – SRS), по чиято инициатива в България се реализира програма за най-съвременно оперативно лечение на деца с това заболяване. Интересен опит в спиналната хирургия ще сподели и известният специалист д-р Аркадий Казмин от Централния изследователски институт по травматология и ортопедия  на Руската федерация.

  Форумът се организира от Българската асоциация на спиналните хирурзи (БАСХ), Лечебни заведения „МЕДИКА“, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Българска ортопедична и травматологична асоциация (БОТА). Свои доклади ще изнесат водещи български ортопеди и неврохирурзи. Сред тях са чл. кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн., проф. д-р Владимир Ставрев, дмн., проф. д-р Васил Яблански. д.м., проф. д-р Любен Стоков, д.м.,  доц. д-р Константин Узунов, дм.  

   Участие ще имат и домакините на конференцията „МЕДИКА“ и Русенски университет в лицето на проф. д-р Стефан Станчев и доц. д-р Славомир Кондов, дм. Те ще представят своя опит при лечението на гръбначни изкривявания, дискови хернии и други гръбначни патологии при пациенти над 18 години, както и интервенционални техники за обезболяване.

   Като председател на организационния и научния комитети на форума проф. Станчев коментира, че обмяната на световен опит в тази високоспециализирана и сложна материя, каквито са спиналните операции, е изключително полезна по отношение на иновативните техники и тяхното по-широко прилагане в медицинската практика у нас. В Русе, където спиналната хирургия се развива от 6 години, той подчертава, че с всяка  изминала година екипът на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ трупа все повече знания и опит. Смята, че настоящата научна конференция ще стимулира у младите лекари желанието да се развиват в тази трудна специалност, за да поемат щафетата след време. 

   Специални гости на откриването на форума бяха почетният ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и председател на Общинския съвет акад. Христо Белоев, зам.-кметът на Русе Димитър Недев и други официални лица.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha