Четвъртък, 30 Май 2024

ГЕРБ и ДПС предложиха предизборно забрана на рекламите за хазарт

ГЕРБ и ДПС предложиха предизборно забрана на рекламите за хазарт
Публикация   18:53     24 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     218

През последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени и това е наложило да бъдат предприети съответни мерки за тяхното ограничаване

   Депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на парламента предложение за изменение на Закона за хазарта. Промените бяха представени на съвместен брифинг от вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев, предизборно.

   С Йордан Цонев днес внесохме в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за хазарта, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Тя посочи, че измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес.

   Петкова коментира, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени и това е наложило да бъдат предприети съответни мерки за тяхното ограничаване.

   Предложенията в законопроекта са свързани с регулирането на хазартната дейност, с рекламата на хазартна дейност, свързани са с разпределението на средствата, които правят хазартните оператори по отношение на тяхната социална отговорност, посочи тя. Теменужка Петкова допълни, че е предвидено 50% от тази вноска да бъде за Министерството на здравеопазването, които средства да бъдат използвани за лечение на зависимости от хазарт.

   Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му 1100 са залите в България и може би сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Цонев съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност.

Той посочи, че най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата на хазартни игри. Законопроектът забранява рекламата във всички видове медии, каза Цонев и отбеляза, че това включва телевизии, сайтове, печатни издания. Той уточни, че се разрешава реклама само върху билбордове и то далеч от училища, върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

   Там, където е спортът, се разрешава да има реклама, но основното е, че рекламата се забранява в медиите и смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев. И родители, и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, срещу това, че се увеличава хазартната зависимост дори на малолетни, на ученици, отбеляза тойКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha