Понеделник, 6 Май 2024

Експерт: Матурата за повишаване на оценката ще важи само за кандидатстване във ВУЗ

Експерт: Матурата за повишаване на оценката ще важи само за кандидатстване във ВУЗ
Публикация   09:08     24 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     365

Не може да говорим за повишаване на оценката от матурата

   Министерството на образованието следи много внимателно ситуацията със заболяването коклюш. Ковид пандемията ни научи на няколко ключови момента, които могат да се използват във всяка една ситуация. Образователната система може да реагира в много тясно сътрудничество със здравните власти, образователната система може да реагира много бързо и адекватно и да спазва всички здравни протоколи и мерки. Това каза Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

   Евгения Костадинова уточни, че новата възможност за явяване на матура от учениците е ключова, но става въпрос за явяване на изпит, различен от Държавния зрелостен изпит.

   Не можем да говорим за повишаване на оценката от матурата, тя остава такава, каквато зрелостникът първоначално е получил. Не се променя оценката в дипломата, но в случай, че ученик иска да повтори матурата с цел повишаване на оценката заради кандидатстване  във висше училище, той може да го направи, но тази оценка ще се впише в отделен документ, уточни експертът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha