Четвъртък, 30 Май 2024

С фуражна добавка намаляват вредните емисии на метан от кравите

С фуражна добавка намаляват вредните емисии на метан от кравите
Публикация   08:00     24 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     346

Дания, основен износител на млечни продукти, може да стане първата страна в света, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително емисиите на метан от оригващи се крави

   Дания се съгласи да помогне на фермерите да купуват фуражна добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от едър рогат добитък с до 30%, като част от усилията за постигане на амбициозни климатични цели. Дания, основен износител на млечни продукти, може да стане първата страна в света, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително емисиите на метан от оригващи се крави.

   Метанът, по-мощен парников газ от въглеродния диоксид, е естествен страничен продукт от храносмилането при крави и други преживни животни, който се отделя в атмосферата.

   Скандинавската страна се ангажира да намали емисиите със 70% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

   Повече от половината земя в Дания е обработваема, като селското стопанство е причина за около една трета от въглеродните емисии в страната. Селското стопанство все още не е подчинено на никакви климатични разпоредби, но индустрията изрази опасения, че въглероден данък ще ги принуди да намалят производството и да затворят ферми. Вместо това, фермерите и млечната промишленост се застъпват за използването на добавки, които спират процеса на ферментация в стомаха на кравите, предотвратявайки производството на метан.

   Правителството задели 518 млн. датски крони (74 млн. долара) за финансиране на фуражната добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от 550 хил. млечни крави в страната с 30% до 2030 г. Такива добавки бяха посрещнати със скептицизъм от датски политици и групи за хуманно отношение към животните, тъй като не е ясно дали отговарят на датските стандарти за хуманно отношение към животните.

   Междувременно Европейският парламент прие закон за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от камионите, който ще изисква повечето нови тежкотоварни автомобили, продавани в ЕС от 2040 г., да бъдат без емисии.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha