Понеделник, 6 Май 2024

Ряховско словесно ковчеже и ... обучение на компютър

Ряховско словесно ковчеже и ... обучение на компютър
Публикация   07:06     23 Апр, 2024 /     Василка Аврамова   /     1526

20 години от основаването на Съюза на пенсионерите към Община Сливо поле

 Хората от златната възраст предприеха една много благородна инициатива по случай 20- годишнината от основаването на Съюза на пенсионерите към Община Сливо поле- всеки месец един пенсионерски клуб да подготви и представи на колегите си по един традиционен народен обичай.

 Това е в подкрепа на основните задачи, които са си поставили пенсионерите- опазване и предаване на следващите поколения на нематериалното ни културно наследство.

  В тази връзка на 23 април 2024 година, в лекционната зала на читалището в с. Ряхово, пенсионерите от клуб №2 в селото представиха сценка под надслов "Ряховско словесно ковчеже".

  На сцената оживя битовата подредба  на едновремешната селска къща, а всички думи и имена на предметите звучаха на автентичен стар ряховски диалект. Артистите  бяха облечени в оригинални национални местни носии. Те месиха хляб и карталачи, подредиха старата софра, благодариха на Господ за закрила, мир и спокойствие. След това предоха със старата хурка с къжела, разговаряха за битието си и предстоящата кърска работа.

  Втората част на спектакъла бе коренно различна. На сцената се появиха пенсионери с компютър- лаптап, а след демонстрация как се работи, хората бяха призовани да се включат активно в тази задача. В агитацията на живо се включи доц. Емилия Великова- преподавател в РУ "Ангел Кънчев"- Русе.

   Гости на спектакъла бяха представители на общинската администрация на община Сливо поле, заедно с кмета Валентин Атанасов.

  Наред с гостите- пенсионери он Ряхово и от други населени места от общината, бяха и ученици.

   Сценарист и водещ на събитието бе председателят на Съюза на пенсионерите в Сливо поле Веска Узунова.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha