Изкуствен интерект ИИ, цветарство, грим - какво ще учат осмокласниците

Изкуствен интерект ИИ, цветарство, грим - какво ще учат осмокласниците
Публикация   07:05     22 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     199

Пет са новите специалности, включени в предложението за държавен план-прием в област Русе

Асистент на лекар по дентална медицина, електрически превозни средства, мехатроника, организатор на интернет приложения, цветарство, ветеринарен лаборант, програмиране на изкуствен интелект, театрален грим, помощник-възпитател. 

Това са част от новите специалности (за областта или за съответното училище), които ще учат бъдещите осмокласници догодина, показва прегледът на предложенията на регионалните управление по образованието за прием на ученици след 7 клас в гимназиите за учебната 2024/25 г. Очаква се съвсем скоро МОН да ги одобри и да утвърди официално държавния план-прием. Крайният срок за това е 30 април.

 

СОФИЯ 

София е сред градовете, които изостават от масовата тенденция съотношението между професионалните и профилираните паралелки да е почти по равно - 50:50. Столицата е предложила учениците в професионални паралелки да са 44.1% (при препоръчани от МОН 42%). Заложените професионални паралелки са 187, а профилираните - 236. Тези със STEM  профили и професии пък се очаква да са 53%.

"Изцяло нови за Софийска област са специалностите ветеринарен лаборант - в професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема", и помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца - в 130 СУ "Ст. Караджа" и "Бузема", както и театрален грим и перуки - в професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза"", съобщи пред "Азбуки" Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

По думите ѝ има и професии, които ще се предложат за първи път в съответното училище - от тази есен във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" и професионалната гимназия по високи технологии "А.С. Попов" ще се предлага и програмиране на изкуствен интелект. Организация на туризма и свободното време е нова специалност за професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия. В 66-о СУ "Филип Станиславов" и 95-о СУ "Проф. Иван Шишманов" за първи път ще предложат прием в специалност бизнес администрация.

 

ВАРНА

Във Варна проектът за държавен план-прием предвижда няколко нови специалности. Сред тях са асистент на лекар по дентална медицина и сценичен костюм - в професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна, логистика на товари и услуги - в СУ "Н.Й. Вапцаров" в Суворово, и търговия на едро и дребно - в професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" във Варна, съобщи moreto.net.

Три нови специалности - електронна търговия, полевъдство и производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения за първи път ще се разкрият в три училища от областта - СУ "Св. Кл. Охридски" в Дългопол, професионалната гимназия по земеделие във Вълчи дол и професионалната гимназия по селско стопанство в Долни чифлик. 

   РУСЕ

   Пет са новите специалности, включени в предложението за държавен план-прием в област Русе. Компютърна графика ще се предлага в СУ "Панайот Волов" в Бяла, електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника - в професионалната гимназия по електроника и електротехника "Апостол Арнаудов" в Русе, експлоатация на автомобилния транспорт - в професионалната гимназия по механотехника "Юрий Гагарин", организация и технология на козметичните услуги - в професионалната гимназия по облекло "Недка Ив. Лазарова", както и възобновяеми енергийни източници - в професионалната гимназия по промишлени технологии "А. Буров".

   ПЛОВДИВ

  9 нови специалности за осмокласници предлага Пловдив, предаде БНР. Те ще са в професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово - електрически превозни средства, в СУ "Г. Бенковски" в с. Бенковски - мехатроника, в професионалната гимназия по кожени изделия и текстил - художествена тъкан, в професионалната гимназия по облекло "Ана Май" - фотография, в СУ "Братя Миладинови" - продавач консултант, в СУ "Н. Геров" - шивачество и парково строителство и озеленяване, в СУ "Симон Боливар - цветарство и в професионалната гимназия "П. Парчевич" в Раковски - спедиция, транспортна и складова логистика.

   Приемът в езиковите гимназии в Пловдив няма да се намалява, те остават на ниво от миналата учебна година. Увеличава се обаче приемът за професионални паралелки, които като процент ще са 62,15% от всички. Общо паралелките са с пет по-малко от меналата година, защото децата в Пловдив и областта, които ще завършат 7-ми клас са 6123, или с 200 по-малко.

   БУРГАС

   В област Бургас също отчитат намаление на завършващите седмокласници за първи път от 4 г. насам - техният брой пада с 300 души до 4002-ма. Там е планирано разкриването на 8 нови в съответните училища специалности след 7 клас - икономист, електротехник, консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия, техник по транспортна техника, техник-технолог в дървообработване, електромонтьор, ресторантьор и електронна търговия.

ОЩЕ

Седем нови професии за съответните училища предлагат в приема след 7 клас в област Монтана. В професионална гимназия по производствени технологии в Лом се планират паралелки по хранителна техника и системи за сигурност и по пристанищна механизация. В монтанското 2-ро СУ "Н. Й. Вапцаров" предлагат една паралелка за фотограф и библиотекар. Професионална гимназия по лека промишленост в Монтана ще открие специалност бутикови облекла. В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица е планирана паралелка по мебелно производство, а в професионалната гимназия по техника и електротехника "Хр. Ботев" в Монтана - една паралелка с две специалности: електрообзавеждане на производството и машини и системи с цифропрограмно управление.

В област Велико Търново предлагат обучение в шест нови професии - ветеринарен техник - в професионалната по електроника "А. С. Попов", програмиране на изкуствен интелект - в природо-математическата гимназия "Васил Друмев", приложен програмист - в СУ "Бачо Киро" - Павликени, машинен техник за машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост и техник на охранителна техника и системи за сигурност - в Свищовската професионална гимназия "Алеко Константинов" и логистика на товари и услуги - в професионалната гимназия по транспорт "Васил Друмев" в Стражица.

В Ямбол новостите са в професионалната гимназия по земеделие "Христо Ботев", където е планирано да се учи за ветеринарен техник, както и в професионалната техническа гимназия "Иван Райнов", където се разкриват две нови специалности - програмиране на роботи и възобновяеми енергийни източници, които ще бъдат в една обща паралелка. 

В Хасково нова е специалността възобновяеми енергийни източници - в професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Димитровград, както и организатор на интернет приложения - в професионалната гимназия по електропромишленост и текстил "Захари Стоянов" - Харманли.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha