Четвъртък, 30 Май 2024

Концертът ,,България пее,, събра на една сцена 4 български хо̀ра

Концертът ,,България пее,, събра на една сцена 4 български хо̀ра
Публикация   17:27     21 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     276

В него бяха включени изпълнения на едни от най-любимите песни на русенската публика.

   В Голямата зала на Доходното здание се състоя хоров концерт, който е част от инициативата „България пее“ и се провежда за осма поредна година. Събитието се организира от Общинския младежки дом и се осъществи с подкрепата на Община Русе.

   Официален гост на събитието бе зам.-кметът Златомира Стефанова, която отправи поздрав към хористите: „Вашата страст към музиката и културата на България са вдъхновяващи, а събития като тези не само обогатяват нашето общество, но и създават незабравими спомени за всички нас“.

   В концерта участие взеха четири български хо̀ра  –  „Свети Георги Победоносец“ към Общински младежки дом-Русе с диригент Мина Влайкова, корепетитор Людмила Милкова и акомпанятор Божена Иванова, Смесен хор „Морски звуци“ при хорова школа „Проф. Марин Чонев“-Варна с диригент Росица Щерева, Академичен хор „Сексагинта Приста“ при Русенския университет "Ангел Кънчев" с  диригент Пламен Георгиев, асистент-диригент Албена Андреева и акомпанятор Ина Стойкова, както и Академичен хор "Ангел Манолов" при Национален студентски дом – София с диригент Дарена Попова.

   Концертът включваше изпълнения на едни от най-любимите песни на русенската публика.

   Националната инициатива „България пее“ се организира от Българския хоров съюз и се провежда от 1 до 30 април за осма поредна година. Целта ѝ е да популяризира хоровото изкуство и да даде сцена за изява на родни певчески състави. Организаторите уточняват, че участие в инициативата може да вземе всеки български хор, независимо от вида, репертоара, числеността и мястото му на дейност, който проявява желание и подкрепя идеята и целите на проекта, без значение неговата определеност – смесен, камерен, еднороден, детски, църковен, ученически или народен.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha