Четвъртък, 30 Май 2024

Министърът на финансите обяви 10,9 млрд. лв. фискален резерв към 18 април

Министърът на финансите обяви 10,9 млрд. лв. фискален резерв към 18 април
Публикация   17:45     20 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     291

Тя каза, че има план за повишаване събираемостта на приходит

   „Искам да представя данни за фискалния резерв, които лесно могат да бъдат проверени", съобщи министърът на финансите Людмила Петкова в отговор на въпроси на журналисти. "При приемането и предаването на Министерството на финансите, бившият министър на финансите, по своя инициатива, съобщи, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лв. Следобед, при проверка от моя страна, се установи, че на 8 април фискалният резерв е в размер на 6,7 млрд. лв.”, каза тя, цитирана от Нова тв.

   Петкова посочи, че разликата се дължи на следното -  1,6 млрд. лв. са в резултат от решението на МС за купуване заеманията на Топлофикация „София”, а другата част на изплащането на пенсиите. „Вземанията на Топлофикация са отменени, а парите са върнати в бюджета. Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.", каза тя.

   Петкова посочи, че фискалният резерв е променлива величина, но е важно, когато се съобщават данни, да се указва за кой период са те. Тя каза, че има план за повишаване събираемостта на приходите. „Следващата седмица имам среща с комисаря по икономическите въпроси в Брюксел”, допълни министърът.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още