Четвъртък, 30 Май 2024

След поредния цирк- Мипена Хинкова отново е председател на РИК

След поредния цирк- Мипена Хинкова отново е председател на РИК
Публикация   07:33     19 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     274

За първи път РИК в Русе ще има и четирима заместник-председатели

   Ясен е съставът на Районната избирателна комисия /РИК/ в Деветнадесети изборен район – Русенски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни тази година. Припомняме, че на проведените миналата неделя консултации при областния управител Данаил Ковачев политическите сили не успяха да постигнат консенсус. Така съставът на РИК-Русе за предстоящия вот 2 в 1 се наложи да бъде определен от Централната избирателна комисия /ЦИК/.

   Спорът беше относно председателското място в комисията, а след това се прехвърли и към позицията на секретар. Първоначално изборът на председател /кандидатурите бяха на „Възраждане“ и „БСП за България/ блокира консултациите, тъй като от „Възраждане“ бяха категорични, че няма да отстъпят. Те заявиха, че компромисно биха дали председателското място единствено, ако имат секретар.

   Припомняме обаче, че единствено ПП-ДБ бяха дали заявка за секретар. Същевременно от „Възраждане“ не пожелаха да вземат свободното четвърто място на заместник-председател. Въпреки многократните призиви на Ковачев за конструктивен диалог и избягване на нерелевантна политическа реторика, се оказа, че консенсус няма.

    От публикувано през днешния ден решение на ЦИК става ясно, че председател на РИК ще бъде Милена Хинкова, издигната от „БСП за България“. Припомняме, че на последните пет вота именно тя оглавяваше комисията. Тя е юрист по професия и е с дългогодишен опит в правенето на избори.

  За първи път РИК в Русе ще има и четирима заместник-председатели. Това са Стела Стоилова, издигната от „ГЕРБ-СДС“, Шейнур Еюб от ДПС, Лиляна Владимирова от „Възраждане“ и Ина Райчева от „Има такъв народ“. Секретар на РИК ще бъде Иван Дойнов от ПП-ДБ.

Разпределението на местата на парламентарно представените политически сили в РИК е: ГЕРБ-СДС – 4 членове, ПП-ДБ – 3 членове, ДПС и „Възраждане“  – по 2 членове, „БСП за България“ и ИТН – по 1 член. В тази бройна влиза и ръководният състав. Членовете на РИК, извън ръководния състав, са: Миглена Ангелова, Борислав Жечев, Стефан Донев, Бранимир Стефанов, Стефан Бонев, Есин Вейсалова-Митева, Димитър Димитров.

РИК встъпва в правомощията си от утре, като решението на Централната избирателна комисия подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му. Евентуално такова обжалване обаче не спира дейността на РИК. Още утре от Областната администрация ще връчат печатите на РИК, с които те ще работят за предстоящите избори. През следващата седмица областният управител Данаил Ковачев ще проведе среща с РИК относно подготовката на изборите. По време на нея ще бъдат обсъдени детайли в плана за работа на двете институции, така че да се гарантира честен и прозрачен вот.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha