Вторник, 30 Април 2024

Румен Радев: Кой поръчва смяната на министри?

Румен Радев: Кой поръчва смяната на министри?
Публикация   18:17     17 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     648

Вече виждате как от партийни събрания се разпореждания, как се заплашва министър-председателят.

   "В петък ще поканя г-н Главчев /служебният премиер Димитър Главчев, б.р./ да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии", поясни държавният глава. Това каза в сряда презиентът Румен Радев пред журналисти. „В страната има достатъчно подготвени дипломати с евроатлантическа ориентация, които могат да поемат поста външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България“, коментира Румен Радев. Държавният глава посреща на площад "Св. Александър Невски" президента на Италия Серджо Матарела.

   „Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. И в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства“, коментира Румен Радев.

   "Вече виждате как от партийни събрания се разпореждания, как се заплашва министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства", поясни президентът.  По думите му, за външния министър е станало ясно от къде идва заръката. "Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта. Не е ли странно министър-председател да се сменя през ден мнението и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите“, каза Радев.

   Президентът отново заяви, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, но ще настоява и премиерът да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии. Президентът отново изрази ангажираност да не допусне конституционна и управленска криза, въпреки по думите му, неуместните промени в Конституцията.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме зач.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга. Във вторник стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

   В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

   Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, на които аз искам. Това се отнася за всички министри - искам непрекъсната комуникация и бързи решения, нямаме решения за изчакване. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво влияние. По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от европейския път", каза  служебният министър-председател.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha