Вторник, 30 Април 2024

Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на Съвместната българо – румънска земеделска работна група

Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на Съвместната българо – румънска земеделска работна група
Публикация   16:03     17 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     336

В рамките на инициативата беше представена дейността на фирма „Маккена Агро

   Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на днешното заседание на Съвместната българо – румънска земеделска работна група към Областната управа в Русе. В заседанието, което бе организирано от Областната администрация и Асоциация „Еврорегион Данубиус“ участваха областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев. Според Георгиев темата е ключова за развитие на сътрудничеството при производството и износа на земеделска продукция. „Вече повече от десетилетие Съвместната българо-румънска земеделска работна група осигурява условия за насърчаване на контактите в селското стопанство не само между институции от двете страни на река Дунав, но и на бизнеса. Засилването на икономическите връзки, както и подкрепата на инвестициите в иновативни решения за земеделието и животновъдството продължават и сега да бъдат водещи принципи пред нас, защото сме убедени, че те са съществен елемент за развитието на регионалната икономика“, каза Георгиев.

     В рамките на заседанието бяха посетени оранжериите на фирма „Маккена Агро“, намиращи се в село Голямо Враново.

   В рамките на инициативата беше представена дейността на фирма „Маккена Агро“ с управители Пламен Велев и Мирослав Великов. Това е една от най-големите фирми в региона в тази сфера, като тя стартира дейността си през 2008 г. само с 3 дка собствена земя. Към момента обработваемата площ на фирмата е около 200 дка. Фирмата работи на принципа на затворения цикъл на производство от семето до крайния продукт. Културите се изследват редовно за остатъци от активни вещества, с което се гарантира, че те са чисти при стриктно спазване на европейското законодателство.

    Основната отглеждана култура там е краставицата, като тя се отглежда почти целогодишно. Отглеждат се и розови и чери домати, като последните са били наложени като сезонен продукт. На място се отглеждат и 45 дка трайни насаждения с праскови и нектарини, които се предлагат за период от два месеца, тъй като сортовете узряват последователно. „Маккена Агро“ е сертифицирана и по редица международни стандарти.

    От 2021 година фирмата е лицензирана като превозвач и разполага със собствени хладилни транспортни средства. На място в оранжериите е изградена модерна автоматизирана система за напояване и управление на климата в  оранжерийния комплекс, която създава оптимални условия за развитието на растенията. Изградена е и фотоволтаична централа с капацитет 90 кв/ч. Фирмата осигурява работни места на 70 човека средно годишно и работи успешно и с „Лидл България“, „Метро Кеш енд Кери България“, „Веселина трейд“, „Метро Кеш енд Кери Румъния“, „Фантастико груп“, „Те маркет“ и др.

    Сред гостите на съвместната комисия бяха председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, заместникът му Кристиян Анкулеску, директорите на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, Деница Гаджева, която е главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, както и редица експерти от румънските земеделски служби.

  На заседанието присъстваха заместник областният управител на Силистра Илиян Великов, главният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров, както и представители на редица институции от България и Румъния, а също и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha