Вторник, 30 Април 2024

Кога русенци ще видят новата премяна на Вазата и каква ще е тя?

Кога русенци ще видят новата премяна на Вазата и каква ще е тя?
Публикация   12:23     17 Апр, 2024 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     750

Видовете цветя, с които ще се направи новата премяна

 С Николай Кънчев, управител на общинското дружество Паркстрой, разговаря Румен Николаев

   При емблематичната на Русе Ваза сме, където в момента работници привързват елементи към основната конструкция.  От това, което се вижда в настоящия момент става ясно, че традиционното “залесяване” с новия цветен килим е малко по-различно. Какво точно се случва?

- Тази година на Вазата се прави, ако може да го наречем, “основен ремонт”. Това се извършва на няколко години, обикновено между 3 и 5 години. Сменена е мрежата, която обхваща цялото съдържание от пръст и цветя. Подменена е и поливната система.

  В средата е насипана пръст, благодарение на която да може да вирят цветята. След като бъде завършена, отгоре ще бъде замазана с по-фина пръст и ще бъде засадена.

    Кога ще може първите фотографи да овековечат новата визия на Вазата, ориентировъчно?

-  Със сигурност ще бъде през май, вероятно до кредата на месеца. Процесът е доста труден за конкретно регламентиране във времето. Разбирате, че става въпрос за парково изкуство, а то изисква и творческо  вдъхновение.

 Колко време отива за засаждане на цветята?

- В рамките на една седмица обикновено успяваме да я завършим.

По спомен от предни години около 30 000 стръка цветя отиваха, Така ли ще е и тази година?

- Да, и тази година бройката ще е около тази цифра. Темата и тази година се определя от ландшафния архитект Марин Койнов. Знае се, ме всяка година шарката е различна и се определя от специалистите от Паркстрой.

   Какви са видовете цветя, с които ще се направи новата премяна?

- Това са зелена и червена алтернатера, червено и зелено ирезине и цинерария.

 Говори се, че на Вазата тази година ще бъде посветено и допълнително екстерирорно решение, което ще я направи още по- привлекателна?

- Да, работи се в тази посока, но нека това остане изненада и наистина да зарадва феновете Вазата, гражданите и гостите на Русе.

    Тя е строена е в средата на 50-те години на 20 век. Вазата е с височина 3,40м, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7м.   Направена като приспособен вариант на подобна декоративна ваза на румънското парково изкуство в Букурещ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha