Понеделник, 29 Април 2024

Предстои ръководните органи на БСП да решат кои ще бъдат кандидати за европарламента, каза евродепутатът Цветелина Пенкова

Предстои ръководните органи на БСП да решат кои ще бъдат кандидати за европарламента, каза евродепутатът Цветелина Пенкова
Публикация   14:24     15 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     665

В Русе тя участва в среща с кметове на населени места от областта, общински съветници, представители на общинската администрация

   Предстои тепърва да се вземат решенията от ръководните органи на БСП и на 27 април т. г. ще се види кои ще бъдат участниците в следващите европейски избори от страна на партията. Това коментира в Русе евродепутатът от ПЕС/БСП Цветелина Пенкова по повод на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че евродепутатите, излъчени от социалистите, не заслужават да бъдат повторно издигнати

   Пенкова обясни, че според устава на БСП "всеки един от нас е длъжен да представи отчет за дейността - независимо дали е народен представител, или член на Европейския парламент". 

   Според нея това е преценка на всеки дали ще го направи и в какъв вид. "Последният месец и половина положих много усилия с моя екип да запознаем абсолютно всички структури на БСП с подробен отчет, който акцентира върху решенията и успехите, които сме постигнали в Европейския парламент. Също така отчетът ми е публичен, защото считам, че е редно прозрачността да е за всички - т.е. абсолютно всеки български гражданин, който желае да се запознае с нашата дейност, може да го направи", каза Пенкова. 

   Тя заяви, че не може да коментира оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Беше казано ясно кога ще се вземат решенията. В крайна сметка при нас решенията се взимат от ръководните органи. В момента при нас текат процеси на номинации. Ще видим каква е оценката на всички структури и членове на БСП. Представила съм отчет. Считам, че сме извършили абсолютно всички стъпки, които трябваше да направим, и решенията тепърва ще се вземат в рамките на следващите две седмици", обясни Пенкова. 

   В Русе тя участва в среща с кметове на населени места от областта, общински съветници, представители на общинската администрация. Дискусията бе под наслов "Възможностите на Европейския съюз за местната власт и регионите".

   "Голям проблем, който вълнува всички, е по отношение на липсата на финансирания по плановете за възстановяване и устойчивост, за които много говорихме. Оказа се, че всъщност при нас са пристигнали едва два много малки транша, тоест предстои още доста доста работа в тази посока. 
Притеснението за мен беше, че сроковете за реализиране на тези проекти изтича през 2026 година. Почти нереалистично е в момента България да се възползва от тези средства заради абсолютно нехайното и безотговорно поведение на правителството в последните 10 месеца. Нито една от реформите не беше доведена докрай и поради това България все още не е получила допълнителни средства. Това е големият проблем", каза Пенкова. 

 "В рамките на преговорите на едно от ключовите досиета, в които участвах, за реиндустриализация на Европа в графата за финансиране изрично въведох текст, в който се казва, че всички неизползвани средства по този механизъм - за плановете за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат пренасочени към реиндустриализацията - за откриване на нови производства, на нови работни места, т.е. да не се загубят тези средства", обясни Пенкова. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha