Понеделник, 29 Април 2024

Икономистът Юлиан Войнов: В последната част от предизборната борба няма много логика

Икономистът Юлиан Войнов: В последната част от предизборната борба няма много логика
Публикация   06:39     15 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     811

Експертът е на мнение, че няма проблем с фискалния резерв

   Очаквам инфлацията у нас през идните месеци да продължи намалява. Към края на годината да подкрепим критериите и имаме всякакви шансове от средата на 2025 г. в еврозоната. Шансовете са отворени, стига да не се получи политическа криза, която да доведат до забавянето на този процес. Това обяви в студиото на "Добро утро, Европа"  Юлиан Войнов, икономист и финансист.

 По 100 лева ще получат само тези пенсионери, които са под прага на бедност, който се изчислява от държавата, 526 лева, т.е. да се дадат тези пари на над половин милион пенсионери, но друга, по-голяма част, които имат с един и наколко лева над тези 526 лева няма да получат нищо. Това е просто начин за привличине на определен кръг хора към определен кръг партии. В същото време бюджетът на НОИ има сериозен проблем. В същото време тези политически сили, които предложиха да се направи този разход, критикуват бюджета.

   За мен това е излижен разход от бюджета.

   Ако се върнем назад във времето се вижда, че тези добавки се дават или преди празници, или преди избори.

   Трябва да се има предвид и че редовното правителство на Денков- Габриел увеличи значително заллатите на държавната адвинистрация и други групи. Така освен него чрез тези 100 лева парламентарните групи, които не бяха в управлението, показаха, че "мислят" за избирателите.

  Войнов е на мнение, че няма проблем с фискалния резерв.

   Според него "две - три неща, които трябва да се изпълнят от управляващите - да се приемат няколко законодателни промени, да не се ескалира политическата криза, която съответно ще прерасне в икономическа, както и да има добра комуникационна кампания, която да успокои българите за приемането на еврото".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha