Понеделник, 29 Април 2024

Румъния ще строи АЕЦ на 140 км от Русе

Румъния ще строи АЕЦ на 140 км от Русе
Публикация   08:12     14 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     1551

Това е втора мисия на МААЕ след проведената през 2022 г.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заключи, че избора на Дойчещи в Румъния за площадка за инсталиране на АЕЦ с малки модулни реактори съответства на стандартите за безопасност на агенцията, информираха румънската енергийна компания „Нуклеарелектрика“ и проектното й дружество RoPower Nuclear. Площадката Дoйчeщи е в oĸpъг Дъмбoвицa, Южнa Pyмъния, недалеч от столицата Букурещ и нa oĸoлo 140 ĸм oт Pyce.
 
   Това е втора мисия на МААЕ след проведената през 2022 г., когато „Неклеарелектрика“ поиска независима оценка на процеса за съответствие със стандартите за безопасност на агенцията, преди да премине към кандидатстване за лицензирането на площадката в Дойчещи, където малките модулни реактори ще бъдат заместващи мощности на бивша въглищна централа. 
 
   МААЕ приветства предприетите от Румъния стъпки като „ангажираност към сигурността, която свежда до минимум рисковете от проблеми с безопасността на по-късен етап от развитието на проекта. Опитът на страната в това отношение може да бъде от голяма полза за ядрената общност“.

 
Тагове : Румъния , АЕЦ , Русе ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha