Голяма чест за България – Кристалина Георгиева ще продължи да управлява оперативно Международния валутен фонд за още пет години, след като изпълнителният съвет одобри нейната кандидатура и я презначи на поста.

   Новият мандат ще започне на 1 октомври 2024 г, когато изтича настоящият.

   "Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения", се казва в изявлението на Съвета.

  Още преди два месеца финансовите министри от ЕС подкрепиха българката за втори мандат.

  Тя заяви, че е благодарна на борда и че за нея е чест да бъде избрана за втори мандат. Освен това очаква с нетърпение да продължи да работи с "изключителния" екип на МВФ.

  "През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да се справят с последователни сътресения, включително пандемия, война и конфликти, както и с кризата с разходите за живот", каза българският икономист.

  "Ние също така засилихме работата си по въпросите на изменението на климата, нестабилността и конфликтите, и цифровия преход, в съответствие с тяхното засилено значение за макроикономическата и финансовата стабилност, растежа и заетостта", отбеляза още Кристалина Георгиева.

  Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика. Тя е 12-ят управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г. 

Новият мандат ще започне на 1 октомври 2024 г, когато изтича настоящия"Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения", се казва в изявлението на Съвета.