Една от водещите програми, сплотяваща барманската общност в страната и организирана от Кока-Кола ХБК България, се завръща за шеста година, обещавайки още по-голямо разнообразие от предизвикателства и вълнуващи изживявания от света на коктейлите.

   Формата за регистрация за тазгодишното професионално барманско приключение е вече отворена и всички желаещи могат да се включат до 30.04.2024 г. на https://mybar.bg/barmasters/.

 

 

 

Участниците в предизвикателството ще имат възможността да покажат своя професионализъм в няколко етапа. Те включват изграждането на собствени POP-UP барове, бармански лагер, както и множество практически и теоретични обучения, проведени от едни от най-известните и утвърдени имена в бар културата у нас и по света.

Откриващата церемония на шестото издание на програмата, която извежда коктейлната култура в България на още по-високо ниво, ще се проведе в рамките на два дни - 29 и 30 април, под наслов BAR MASTERS SHOW, в Чистилището, на ул. Индустриална 7, в София. Всички коктейлни любители и професионалисти, желаещите да присъстват, ще имат възможността да се запознаят отблизо с някои от най-добрите и утвърдени имена в бранша и да попият от техния ценен опит и съвети, в рамките на няколко лекторски панела, засягащи всяка тънкост на професията. Специален гост на откриващото събитие ще бъде Vasilis Kyritsis​ - Барман на годината за 2012 г. за Гърция и представил на страната на световните финали в Рио де Жанейро, Бразилия. Той е собственик на международно признатите барове „The Clumsies“ и „Line“ в Гърция, които достигат челните позиции на  „50 World's Best Bars“ класациите.

 

 

 

 

В рамките на програмата, участниците ще имат възможността да се срещнат и с Iain McPherson - носител на наградата „Иноватор на годината 2020“ и собственик на уникалната марка сладолед Señor Scoop, която предлага иновативни вкусове, обогатени с алкохол. Той е известен също така и със своята „Switching“ техника, включваща използването на специални съдове, в които се съчетават различни съставки за коктейли, за да се създадат още по-сложни и интригуващи комбинации, подобряващи визуалния и вкусов ефект на напитките. В тазгодишното издание на Bar Masters участие ще вземат и Pekka Pellinen - глобален бранд миксолог за марката Finlandia и създател на едни от най-емблематичните ѝ коктейли, както и Marko Raittinen - мастър дегустатор за Finlandia Vodka. Те ще разкрият тайните зад създаването на перфектния коктейл и ще споделят своите иновативни подходи към барманското изкуство.

   Програмата Bar Masters се провежда вече за шеста година и има за цел да подготви ново поколение барманска общност - обединени, компетентни и взаимно подкрепящи се професионалисти, които да издигнат индустрията на най-високо ниво. Към момента, в рамките на петте изминали издания, участие в коктейлното приключение са взели близо 750 бармани от цялата страна. И през тази година световноизвестни лектори и водещи фигури в бар индустрията ще преведат участниците през серия от вълнуващи предизвикателства, полезни workshop-и и интригуващи обучения.

 

   Освен с престижната титла Bar Master на България за 2024 г., победителят в тазгодишната програма ще получи и парична награда на стойност 7 000 лв. Класиралите се на второ и трето място ще бъдат възнаградени също с парични награди, съответно с 3 000 лв. и 2 000 лв. По традиция, в търсенето на най-добрия Bar Master на България за 2024 г., ще се включат и едни от най-популярните в световен мащаб марки в 24/7 портфолиото на  Кока-Кола ХБК България. Сред тях са Finlandia, Martini, Bombay Sapphire, Gentleman Jack, Naked Malt, Brugal, Jägermeister, Schweppes и Caffe Vergnano.

За трета поредна година, успоредно с емблематичната програма Bar Masters, ще се организира и предизвикателството за бармани-любители - „Home Masters“, което ще стартира през юни. В продължение на 3 месеца, състезанието ще има за цел да вдъхнови всички любители на коктейлите, които желаят да развият своите умения и таланти, независимо от техния досегашен опит, и разбира се - да печелят награди.