Понеделник, 29 Април 2024

Производството на свинско месо у нас се свива с над 4% през миналата година

Производството на свинско месо у нас се свива с над 4% през миналата година
Публикация   18:41     11 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     465

По предварителни на земеделското министерство данни, през 2023 г. в кланиците в страната са добити 78,6 хил. тона свинско месо или с 4,2% по-малко на годишна база

   По предварителни данни, през 2023 г. в кланиците в страната са добити 78,6 хил. тона свинско месо или с 4,2% по-малко на годишна база. Това показва анализ на Министерството на земеделието и храните относно ситуация на пазара на свинско месо в България.

   През първите осем месеца на годината се отчита намаление на промишленото производство спрямо година по-рано, отразяващо редуцираното поголовие от свине към края на 2022 г., в резултат на рязко повишените разходи за производство след началото на войната в Украйна.

   В последните месеци на годината обаче (септември-декември 2023 г.) добивът на свинско месо в кланиците отбелязва ръст на годишна база, благодарение на нарасналото поголовие вследствие на постепенното понижение на цените на фуражните култури през годината.

   Положителната тенденция продължава и в началото на 2024 г. По предварителни данни, през м. януари промишленият добив на свинско месо надхвърля с 2,3% отчетения по същото време на 2023 г.

   Предвид данните за увеличение на броя на женските свине за разплод, както и на свинете за угояване към края на 2023 г., може да се очаква през първата половина на 2024 г. добивът на свинско месо да е над нивото отпреди една година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha