Четвъртък, 30 Май 2024

ЕЦБ запази лихвите без промяна за пето поредно заседание

ЕЦБ запази лихвите без промяна за пето поредно заседание
Публикация   18:33     11 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     464

Пазарните очаквания предполагат намаление с 25 базисни пункта през юни,

   Европейската централна банка запази лихвените си проценти без промяна за пета поредна сесия, предаде Си Ен Би Си. Депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, остава на ниво от 4,0%. Заемната лихва се запазва на равнище от 4,75%, а лихвата по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, продължава да е на ниво от 4,5%.

   „Ако актуализираната оценка на Управителния съвет на перспективите за инфлацията и динамиката на основната инфлация допълнително повишат увереността, че инфлацията се приближава към целта по устойчив начин, би било подходящо да се намали текущата ниво на рестрикциите на паричната политика“, се казва в изявление на ЕЦБ.

   ЕЦБ не спомена пряко разхлабването на паричната политика в предишните си комюникета.

   Централната банка на 20-те държави в еврозоната повиши основната си лихва до рекордните 4% през септември. Оттогава тази ставка остава непроменена при всяко заседание.

Политиците и икономистите са насочили вниманието си към юни като месеца, когато лихвите може да тръгнат надолу, след като ЕЦБ намали средносрочната си прогноза за инфлацията. Оттогава покачването на цените в еврозоната се охлади повече от очакваното през март.

   Юни ще бъде и първият месец, в който политиците ще разполагат с пълен набор от данни за преговорите за заплатите за първото тримесечие - област, която предизвиква безпокойство заради потенциални инфлационни ефекти.

    Пазарните очаквания предполагат намаление с 25 базисни пункта през юни, според данни на LSEG.

Тагове : ЕЦБ , лихви , застой ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още