Вторник, 30 Април 2024

Любомир Дацов: Данъчните приходи ще бъдат минимум с 3 млрд. по-малко

Любомир Дацов: Данъчните приходи ще бъдат минимум с 3 млрд. по-малко
Публикация   08:19     11 Апр, 2024 /     Дацов, Фейсбук   /     894

  Дали има проблем с бюджета? Малко цифрички! Бюджета за 2024 г. беше съставен при БВП от около 206 млрд., към момента е ясно че с малко фантазия може да се докара до малко под 200 млрд., но реалистичната оценка е под  197 млрд., което ще рече, че само от загуба в базата, данъчните приходи ще бъдат минимум с 3 млрд. по-малко.

   Дали от началото на годината приходите вървят добре? Не, не вървят добре! За март месец данъчните приходи са нараснали за същия период на годината само с 2.5%, при нормални около поне 8%. Февруари и март меко казано са провал, за всеки от тези месеци приходите са по-малки спрямо 2023 г. Ако сравним, очакваните приходи на база сезонност и относителна тежест на всяко тримесечие, излиза, че дан. приходи на консол.бюджет за 2024 г. ще бъдат с около 4 млрд. по-малко, т.е излиза, като изчистим ефекта на базата, че има и по-малка събираемост! 

   И сега идва големият проблем, бюджета беше приет с дефицит от 6.2 млрд. което към новият БВП прави вече 3.2 % от БВП. Като добавим нека да са общо 4 млрд. по-ниски приходи за 2024 г. излиза, че трябва да бъдат намалени разходи за около 4.4 млрд. лева и това е само началото, без да знаем изпълнението на еврофондовете и неданъчните приходи!

   Така, че като ви каже някой че бюджета е в перфектно състояние, в зависимост от сприхавостта на характера ви, може да му теглите една .....!!!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha