Анализатори: В обществото ни се трупа гняв и омерзение към властимащите

Анализатори: В обществото ни се трупа гняв и омерзение към властимащите
Публикация   07:59     10 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     378

   Това правителство ми прилича все повече на "сираче", президентът много ясно се дистанцира от него, по-късно и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че служебното правителство е доминирано от лица, свързани с кабинета "Денков-Габриел". Лидерът на ПП също се дистанцира от него, БСП пък обявиха, че е кабинет на ГЕРБ и пр. Никой не иска да поеме отговорност към него. Така социологът Елена Дариева коментира служебния кабинет, ръководен от Димитър Главчев.   

   С промените в Конституцията се целеше ограничаване на правомощията на президента, но се постигна друго, допълни Дариева. 

   Според нея с функционирането на Народното събрание по време на предизборна кампания, "рискуваме парламентарната трибуна да се превърне в предизборна, която ще е в ниския регистър. Тонът ще се ожесточава с напредването на кампанията", смята социологът. 

   По мнението ѝ българското общество не искаше предсрочни избори. "В момента наблюдаваме омерзение и отдръпване на хората от участие в предстоящите парламентарни избори", каза тя. 

   Според журналиста Петко Георгиев служебният кабинет е по-скоро "незаконно дете - правителство на ДПС и ГЕРБ, по-скоро на едноличната уния между Пеевски и Борисов. Родителите му обаче не искат да го припознаят".

   "Предполагам, че ще се съгласи президентът да освободи Живко Коцев от поста главен секретар на МВР, но вторачването в този конкретен спор, ни отклонява от по-важната картинка - да си дадем сметка, че в конкретната политическа ситуация и след следващите избори, такъв тип правителство може да ни управлява до безкрайност", посочи Георгиев. 

   По думите му "няма конституционен модел, с който да не може да се злоупотреби и в българското общество се трупа гняв между свои и чужди". 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha