Мирният план на Тръмп бил да предаде Крим и Донбас на Путин

Мирният план на Тръмп бил да предаде Крим и Донбас на Путин
Публикация   08:52     09 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     359

Без американска помощ Украйна може да загуби войната

   Тайнственият мирен план на Доналд Тръмп се състои в това Украйна да бъде принудена да отстъпи Крим и  Донбас на Русия, писа вестникк "Вашингтон пост", като се позова на източници от обкръжението на бившия президент на САЩ. Той често се е хвалил, че ако бъде избран, би могъл да договори мирно споразумение между Русия и Украйна в рамките на 24 часа, дори преди да встъпи в длъжност. Но многократно е отказвал да уточни публично как ще уреди така бързо спиране на войната, която бушува повече от две години и в която са загинали десетки хиляди войници и цивилни.

   В частен план Тръмп е казал, че и Русия, и Украйна "искат да запазят лицето си, искат изход" и че хората в някои части на Украйна не биха имали нищо против да бъдат част от Русия.

  Размяната на територия срещу прекратяване на огъня би поставила Украйна в по-лошо положение без гаранции, че Русия няма да се превъоръжи и да възобнови военните действия, както се е случвало в миналото, каза Ема Ашфорд, старши сътрудник в Центъра "Стимсън", непартиен мозъчен тръст. "Това е ужасна сделка", каза тя за предложението на Тръмп.

   Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди днес, че страната му ще загуби войната с Русия, ако поисканата от Джо Байдън помощ от САЩ в размер на 60 млрд. долара остане блокирана в Конгреса поради съпротивата на републиканците, подкрепящи Доналд Тръмп. "Ако Конгресът не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната", заяви Зеленски с мрачен тон по време на видеоконферентна размяна на мнения с посланици от правителствената платформа за набиране на средства United24.

   "Без подкрепата на Конгреса ще ни е трудно да победим или дори да оцелеем" като държава, твърди той, според видеозапис на речта му, публикуван в социалните мрежи. "Ако Украйна загуби войната, ще бъдат нападнати други държави", предупреди украинският президент, който смята, че Русия, която нахлу през февруари 2022 г., ще използва след това ядрената заплаха, за да стресне западните общества.

   Украйна не разполага с ракети за контранастъпателни действия, но ги имаме за защита на държавата, заяви  Зеленски. "Днес имаме резерв от ПВО, но след месец може да не ни стигне в случай на висока интензивност на обстрела. Сега трябва да избираме кой обект да защитаваме - този или друг град", обясни президентът. Украйна се нуждае от 25 системи "Пейтриът" с по 6-8 пускови установки. Все още не разполагаме с достатъчно самолети - тази година ще ни бъдат предоставени 10% от необходимите ни изтребители, подчерта Зеленски.

   Той заяви, че е подкрепил предложението на Макрон "френските военни да дойдат тук, за да обучават нашите хора", но "Не мога да кажа: "Хайде, армии от целия свят, елате в Украйна и се бийте". Това е рисковано за нас, народът на тези страни ще окаже натиск върху своите лидери", добави украинският президент.

   Ако ни предложат кредитна помощ днес или безплатна помощ утре - бихме се съгласили още днес", добави Зеленски.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha