Вторник, 30 Април 2024

Forbes отчита рекорден брой милиардери в света – 2 781.

Forbes отчита рекорден брой милиардери в света – 2 781.
Публикация   07:37     06 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     850

Вижте фактите и цифрите за 2024 г.

Годината беше забележителна за мегабогатите. В тазгодишния списък на милиардерите в света Forbes откри безпрецедентните 2 781 милиардери – със 141 повече от 2023 г. и с 26 повече от предишния рекорд, поставен през 2021 г. Свръхбогатите са и по-богати от всякога, като общото им състояние достига 14,2 трилиона долара – с 2 трилиона повече, отколкото само преди година, и с 1,1 трилиона долара над предишния рекорд, поставен също през 2021 г.

Както и в икономиката като цяло, парите са концентрирани на самия връх. В момента има рекордните 14 души, които са членове на Клуба на 100-те милиарда долара – елитната група от хора, чието състояние се простира до 12-цифрено число. Това е повече от един човек преди четири години. Тези щастливци притежават общо 2 трилиона долара, което означава, че само 0,5% от 2781 милиардери в света притежават 14 % от цялото богатство на милиардерите.

                                  

Бернар Арно. Снимка: Getty Images


   НАЙ-БОГАТИЯТ ОТ ВСИЧКИ е Бернар АРНО, който заема първото място за втора поредна година. Стойността на френския крал на луксозните стоки се оценява на 233 млрд. долара, което е с 22 млрд. долара повече отколкото през 2023 г., благодарение на поредната рекордна година за неговия конгломерат LVMH – компанията, която стои зад марки като Louis Vuitton, Tiffany & Co. и Sephora. Той е с 38 млрд. долара по-богат от номер 2 в света – Илън Мъск, който се оценява на 195 млрд. долара. Веднага след него  е Джеф Безос от Amazon с оценка 194 млрд. долара.
За тазгодишната класация Forbes използва цените на акциите и обменните курсове от 8 март 2024 г. (За ежедневното движение на състоянието вижте тракера на Forbes в реално време.)

   Две трети от милиардерите на планетата са по-богати, отколкото преди една година. Никой не е спечелил повече в чисто доларово изражение от Марк Зукърбърг, който се е облагодетелствал със 116,2 млрд. долара за една година – благодарение на това, че акциите на Meta са се увеличили почти три пъти на фона на съкращаване на разходите и големи залози за изкуствен интелект и метавселена. Зук е № 4 в класацията на Forbes за 2024 г., като стойността му се оценява на 177 млрд. долара – най-високата, която някога е имал. Лари Елисън от Oracle (141 млрд. долара) допълва челната петица.

    Зукърбърг и Елисън са само двама от десетките технологични магнати, които са значително по-богати отколкото преди година. Златната треска в областта на изкуствения интелект продължава, което спомогна за добавянето на повече от дузина нови хора, работещи в сферата на AI, сред които Чарлз Лианг от Super Micro Computer (с приблизителна стойност 6,1 млрд. долара) – и съпругата му Сара Лиу (1,5 млрд. долара); Лиза Су от Advanced Micro Device (1,3 млрд. долара); и дългогодишният член на борда на Nvidia Харви Джоунс (1 млрд. долара).

  Сам Алтман от OpenAL също вече е милиардер благодарение на инвестициите, които е направил, когато е бил президент на стартъп инкубатора Y Combinator от 2014 до 2019 г., ранния залог на Stripe и дяловете в Reddit и стартъпа за ядрен синтез Helion. Неистовото търсене на изкуствен интелект също така повиши акциите на технологичните компании като цяло –  само за една година комбинираното богатство на технологичните милиардери в света нарасна с около 750 млрд. долара – до 2,6 трилиона долара. Това е повече от всяка друга индустрия.

   ЗНАМЕНИТОСТИТЕ СЪЩО СТАВАТ ПО-БОГАТИ. Тейлър Суифт (1,1 млрд. долара) се присъединява към класацията за 2024 г. Тя е първият музикант, който прави това единствено на базата на писане и изпълнение на песни – след рекордно дългата първа част на турнето си Eras. Телевизионният продуцент Дик Улф (1,2 млрд. долара), вдъхновител на тв шоута като “Закон и ред” и “Чикаго”, също е нов в списъка на милиардерите. Там е и Меджик Джонсън, играчът в залата на НБА, който наистина натрупа богатство след пенсионирането си чрез хитри бизнес сделки и дялове в няколко спортни отбора, което е един от най-добрите пътища за забогатяване. Те се присъединяват към близо дузина други известни милиардери от А-списъкът, сред които Джордж Лукас (5,5 млрд. долара), Майкъл Джордан (3,2 млрд. долара) и Ким Кардашиян (1,7 млрд. долара).

   Общо 265 нови лица са включени в списъка на световните милиардери. Най-богатият от всички е Андреа Пинятаро от Италия, бивш търговец на облигации на Salomon Brothers, който стои зад фирмата за финансов софтуер ION Group. Богатството му се оценява на 27,5 млрд. долара. Сред другите забележителни новодошли са основателят на веригата за бързо хранене Raising Cane’s Тод Грейвс (9,1 млрд. долара); Маги Гу, Моли Миао и Рен Сяоцин (по 4,2 млрд. долара) – трима съоснователи на гиганта в областта на бързата мода Shein; емблематичният дизайнер на високи токчета Кристиан Лубутен (1,2 млрд. долара) и приятелят на Илън Мъск и инвеститор в Tesla и SpaceX Антонио Грасиас (1,1 млрд. долара).

   Съединените щати за пореден път са страната с най-много граждани милиардери – рекордните 813 на стойност 5,7 трилиона долара (в сравнение със 735 на стойност 4,5 трилиона долара през 2023 г.). Китай остава на второ място, въпреки проблемите в азиатската държава, с 473 души (включително Хонконг) на стойност 1,7 трилиона долара. Междувременно Индия бележи рязък ръст. В момента има 200 индийски милиардери, най-много досега, на стойност 954 млрд. долара.

ЖЕНИТЕ ВСЕ ОЩЕ СА НЕДОСТАТЪЧНО ПРЕДСТАВЕНИ – те са само 369 от 2781 милиардери на планетата, или около 13%, колкото и миналата година. Най-богатата жена отново е Франсоаз Бетенкур Мейерс, наследница на богатството на L’Oréal. Нейното състояние се оценява на 99,5 млрд. долара. Най-богатата самоизградила се жена остава швейцарският корабен магнат Рафаела Апонте-Диамант (33,1 млрд. долара).

66% от милиардерите в света са self-made – което означава, че са основали или съосновали компанията си, или са създали собственото си състояние, а не са го наследили – спад от 69% през 2023 г. Това включва почти всички 17 криптовалутни милиардери в списъка за 2024 г., които излязоха от “крипто зимата”, благодарение на рекордно високата търговия с биткойн и други крипто активи.

Една от причините за намаляването на дела на самоизградилите се милиардери е началото на голямото прехвърляне на богатство по света. Например, когато бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони почина миналата година, петте му деца заеха неговото място в класацията. Средната възраст на един милиардер е 66 години. Най-възрастният член на списъка е 102-годишният застрахователен магнат Джордж Джоузеф (1,7 млрд. долара), един от 425-те души, които са на 80 или повече години. Най-младият милиардер по света е 19-годишната Ливия Войт, бразилска наследница, чийто дядо е съосновател на производителя на електрическо оборудване WEG. Тя все още учи в университет и е с два месеца по-възрастна от втория по възраст милиардер, когото Forbes открива – Клементе Дел Векио, един от няколкото наследници на Леонардо Дел Векио, основател на колоса в областта на очилата EssilorLuxottica. В списъка има 25 души, които са на 33 години или по-млади, въпреки че само 7 от тях са self-made (никой от тях не е под 30 години).

И все пак – дори и във времената на такъв бум на милиардерското богатство – фалити, скандали и сривове на фондовата борса помогнаха на 189 души да изпаднат от списъка на Forbes. Сред тях са: Райън Бреслоу от Bolt, чийто стартъп за разплащания се разпадна; фалиралият австрийски магнат в областта на недвижимите имоти Рене Бенко; и Хуи Ка Ян, изпадналият в затруднение председател на китайския строителен предприемач Evergrande Group. През изминалата година починаха 32 души от списъка за 2023 г., сред които бившият президент на Чили Себастиан Пинера, съоснователят на Intel Гордън Мур, инвеститорът Чарли Мънгър и певецът и автор на песни Джими Бъфет.

             МЕТОДОЛОГИЯ
   Списъкът на милиардерите в света на Forbes е класация на всички хора на планетата с нетно състояние от 1 милиард щатски долара или повече към 8 март 2024 г. Когато беше възможно, се срещнахме лично с милиардерите или разговаряхме с тях виртуално или по телефона. Интервюирахме и техни служители, мениджъри на активи и финансови съветници, съперници, колеги и адвокати. Разкриването на състоянието им изискваше да прегледаме хиляди документи на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и други регулаторни документи, съдебни дела, завещания и новинарски статии. Взехме под внимание всички видове активи: дялове в публични и частни компании, недвижими имоти, произведения на изкуството, яхти, самолети, ранчота, лозя, бижута, колекции от автомобили и др. Взехме предвид известните дългове и дарения за благотворителност. Изключваме разпръснатите семейни богатства, въпреки че посочваме богатството, принадлежащо на най-близкото семейство на живия основател на дадено състояние под името на основателя. В някои случаи включваме и богатството, притежавано от най-близкия член на семейството на наследника. Във всеки от тези случаи в списъка на лицето ще видите “& семейство”.

Пълният списък на 2781 милиардери в света можете да видите тук.

Тагове : Forbes , милиардери ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha