Четвъртък, 9 Май 2024

България е сред първите 10 държави в ЕС по производство и износ на велосипеди

България е сред първите 10 държави в ЕС по производство и износ на велосипеди
Публикация   08:12     05 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     882

   България е в топ 10 в ЕС по производство и износ на велосипеди и компоненти. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на заседание на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в периода 3-4 април 2024 г. в Брюксел.

   Министрите на страните членки на ЕС подписаха декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт, в която държавите се ангажират да развиват пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и важната им роля в градската мобилност.

   Зам.-министър Натова обясни, че доброто развитие на страната в тази сфера предпоставя висок икономически потенциал и ползи на територията на страната за малкия и среден бизнес в сферата на това производство и услугите. Анна Михнева-Натова даде за пример редица български градове, които вече са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт.

%image2%

„Общините разработват съпътстващи мерки, като например системи за отдаване на велосипеди под наем, изграждане на паркинги за велосипеди и велоалеи. Тези мерки са подкрепени основно със средства по линия на европейски фондове“, коментира зам.-министър Натова.

    В рамките на сесия, посветена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, зам.-министър Натова подчерта значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и че България е бенефициент по редица проекти, реализирани с финансиране от него. Тя подчерта, че основният приоритет на България е изграждането и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е ключов компонент от националната и европейската сигурност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha