Виното поевтинява рязко. Какви са причините?

Виното поевтинява рязко. Какви са причините?
Публикация   19:32     04 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     262

За литър вино производителят днес получава максимум едно евро


 

    Виното просто е прекалено много в световен мащаб - няма кой да го изпие. Навремето аграрният сектор се тревожеше заради "морето от мляко" и "планината от масло", а сега - от "океана от вино". От световния океан от вино. Защото на всички континенти се произвежда доста повече, отколкото се изпива. Германците също пият по-малко вино, отколкото преди. Институтът за виното установява, че консумацията спада вече за втора поредна година, а клиентите много внимават за цените, пише Кристин Йордан в германската обществена медия АРД.  

    "Хората станаха много чувствителни по отношение на цените, това ясно се усеща от началото на годината", потвърждава и винарят Себастиан Фолц, който гледа 20 хектара лозя в Пфалц. той продава по-голямата част от своето вино бутилирано - на частни клиенти, на търговци на едро, на ресторанти. Бизнесът върви добре, казва самият той."В момента обаче продажбата на небутилирано вино е повече от изгубена кауза", уточнява винарят. Става дума за виното, което производители като него продават на големите изби. "През последните две-три години производствените разходи нараснаха с 20-30 процента, а небутилирано вино в момента можеш да продадеш на себестойност, само ако извадиш късмет. Иначе продаваш на загуба", обяснява Фолц пред АРД.

   Около 40 процента от виното в Германия се продава от производителите на големи изби именно по този начин, в цистерни. Навремето бизнесът е бил добър, но цените вървят надолу вече от години. Представете си само - за литър вино производителят днес получава максимум едно евро. Как се оцелява така?

   Страстите кипнаха, когато наскоро се появи предложението да се изкореняват лозя. Йенс Гьоринг, президент на винарското обединение в Райнхесен, областта с най-големи лозови масиви, предложи за определени лозя да се въведат шестгодишни паузи. Уморените лозя имат нужда от почивка

Но проблеми със свръхпроизводството имат не само германските винари. В може би най-известния винарски регион в света - родината на бордо, винарите получават държавна премия, ако временно "пенсионират" лозята си. По този начин 10 000 хектара лозови масиви трябва "да излязат в почивка" за определено време. Във Франция хората вече пият по-малко вино, за сметка на бирата и други алкохолни напитки, научаваме от новинарския телевизионен канал NTV. В страната расте броят на едночленните домакинства, все по-малко се обядва в традиционния формат, по-малко са и големите семейни сбирки, при които се пие вино.

   А в Германия наскоро имаше големи дискусии около промоцията на френско бордо в две големи търговски вериги, едната от които е добре известна в България, а другата планира тържествено завръщане на българския пазар през тази година. Тези две вериги пуснаха партиди висококачествено бордо на цени 1,66 и 1,89 евро - от определен брой бутилки нагоре. Една от веригите после се оправда, че това било рекламна кампания на фирмени разноски и не засягало интересите на производителя.

   Вече и ЕС подкрепя изтеглянето от пазара на ненужните количества вино и насърчава производството на промишлен алкохол от него. От началото на миналата година за целта бяха отделени 105 милиона евро, като лъвският пай отива във Франция, следвана от Португалия и Италия, научаваме от АРД.

   Това обаче е само капка в морето. Вярно, че ненужното вино в крайна сметка се оползотворява, но промишлен алкохол много по-евтино се произвежда от целулоза, например. Специалистката по лозарство професор Симоне Лозе казва пред репортерката Кристин Йордан, че в дългосрочен план част от лозовите масиви трябва да се засеят с други култури, да се използват като площи за биоразнообразие или за алтернативни енергийни проекти. И германският Институт за виното също установява, че в страната има тенденция към намаляване на лозовите масиви.

   Надеждата умира последна

   Но причини за паника няма, казва говорителят на института Ернст Бюшер - въпреки огромния ценови натиск, на който са подложени германските винари. "Като един от най-големите вносители на вино в света ние се конкурираме със страни производителки, където заплащането е много по-ниско. Миналата година беше установено, че вносното вино е средно със 75 евроцента по-евтино", обяснява Бюшер.

Вината на Себастиан Фолц са регионални и устойчиви, скоро ще бъдат и съвсем биологични. Той в момента променя доста неща, засажда повече сортове за червено вино, които са по-устойчиви на климатичните промени, въвежда и сортове, устойчиви на мана. Производството на бутилирано вино вече му излиза 20-30 процента по-скъпо заради растящите цени на бутилките, на тапите, фолиото, етикетите и опаковката. Но въпреки всичко той смята, че бизнесът му е стабилен, а някой ден приходите отново ще тръгнат нагоре. Според Фолц рецептата за успеха е да се произвеждат по-малки количества, но по-висококачествено вино. Това е разумно на фона на преситения пазар, а ще намали и транспортните разходи.

Кристин Йордан (ARD)



 
Тагове : вино , цени , евро ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още