Правителството може да използва наличните си биткойни за покриване на дефицита

 Правителството може да използва наличните си биткойни за покриване на дефицита
Публикация   07:01     04 Апр, 2024 /     Робърт Христов    /     808

Страната притежава конфискувани биткойни за над 14 млрд. долара

   Поскъпването на биткойна и фактът, че България е един от най-големите притежатели на биткойни в света, конфискувани при спецоперация на службите през 2017 г., са накарали правителството в оставка да обмисля варианти как да ги използва за покриване на бюджетния дефицит. Това ще елиминира и необходимостта да се тегли нов дълг на световните пазари през тази година.

   В момента страната притежава над 200 хил. биткойна на стойност 14 млрд. долара., което е 25.46 млрд. лв. по курс на долара от понеделник. И понеже такъв голям обем може да срине пазара, е обмислен и вариантът до приемане на еврото биткойн да се наложи и като законно платежно средство в България. Това научи "Капитал" от няколко независими източника. Засега от кабинета в оставка отказват коментар.

За нуждите на дефицита през тази година са нужни близо 10 млрд. лв., а след плащането му дори биха останали над 15 млрд. лв., които държавата може да ползва за различни нужди.

   Решението е плод на месеци тайни преговори между българското правителство и водещи представители на криптоиндустрията, тъй като трябва да се намери и посредник за продажбата. Пазарната реакция не закъсня - цената на биткойн падна с 2.6% веднага след новината, публикувана от едва няколко специализирани медии.

   Според документи, които "Капитал" прегледа, абсолютно всички присъствали депутати и министри (тесен кръг) са подписали NDA (споразумение за неразкриване на информация), което цели цената на актива да не се манипулира. Преди повече от месец Едуард Сноудън сподели информация, че някоя държава акумулира биткойн и това е един от факторите зад нарастването на стойността на актива освен институционалното приемане в лицето на биткойн спот ETF-и в САЩ. Вече става ясно, че това е била именно България.

Досега никога не е било обявявано на ниво правителство и служби броят на конфискуваните биткойни, за някои това е мит, за други е истина, обвита в тайнственост, но числото, което се цитира и в документите, е 213 519.

   По повод желанието биткойн да се въведе и като валута за разплащане Майкъл Сайлър, основател на MicroStrategy, сподели в Twitter, че това решение открива "невероятна възможност за България да привлече криптобизнес и да се превърне в топ дестинация за всеки биткойнър". Той допълнително подчерта своето вълнение, обявявайки планове за откриване на офис на MicroStrategy в столицата, което се очаква да донесе нови инвестиции и да засили интереса към криптопространството в страната.

   От своя страна Наиб Букеле, президентът на Ел Салвадор - първата държава, която прие биткойн като законно платежно средство, също изрази своята подкрепа в Twitter. Той заяви, че "България следва по стъпките на Ел Салвадор" и изрази своето вълнение от възможността за официална визита, подчертавайки солидарността и общите стремежи между двете нации в прегръдката на цифровата икономика.

Интригата се задълбочи с коментара на бившия изпълнителен директор на Binance, който в свой туит сподели, че "Според неофициална информация, която получихме преди години, създателят на биткойн - Сатоши Накамото, е българин". Това твърдение внесе допълнителна доза мистерия и вълнение в криптообщността, като остави мнозина да спекулират за връзките между България и ранните дни на биткойн.

Въпреки възторжените реакции от страна на криптообщността това решение предизвика и вълна от съмнения и въпроси. Как ще се справи страната с волатилността на биткойн? Какви мерки са предвидени за защита на потребителите и инвеститорите? И не на последно място, как това решение ще повлияе на отношенията на България с Европейския съюз и световните финансови пазари?

На тези и много други въпроси предстои да бъдат дадени отговори в следващите месеци, докато България се подготвя за най-смелата стъпка в своята криптоистория. Едно е сигурно: 1 април 2024 година ще остане във финансовата история като денят, в който една малка, но смела страна реши да предизвика статуквото и да постави нови стандарти във финансовия свят.

Специалисти по киберсигурност вече работят в тясно сътрудничество с правителството за разработването на защитни механизми срещу възможни кибератаки и измами, които могат да засегнат новите потребители. Паралелно с това българските банки започнаха подготвителни действия за интеграцията на биткойн транзакции, въпреки че мненията сред банковите служители са разделени.

ЕСО пак започна да ограничава ВЕИ производителите

От своя страна европейски банкери са изразили загриженост за потенциалните последици от тази стъпка, подчертавайки необходимостта от задълбочен диалог между българското правителство и европейските финансови институции. Въпреки това много експерти смятат, че българското решение може да послужи като катализатор за по-широкото приемане на криптовалути в международен мащаб.

   Настоящата статия е публикувана на 1 април, плод е на фантазията на нейния автор и е създадена с цел забавление.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha