Ловните стопанства били като частните клубове на Нотариуса

Ловните стопанства били като частните клубове на Нотариуса
Публикация   20:57     03 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     217

Не е само Вълка. Цоло Вутов е във "Витиня", Тодор Батков - в "Кормисош", Вальо Златев - в "Паламара", заяви Александър Дунчев

   Ловните стопанства в страната се посещават от съдии и богати хора, те се ползват като частните клубове на Нотариуса. Това заяви в интервю за Би Ти Ви Александър Дунчев, експерт на "Зелени закони", бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от ПП. 

   Той коментира събарянето на незаконните сгради на територията на Държавно ловно стопанство "Искър", строени от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. По думите му това е изключително важно, защото е показателно за опитите да се разгради моделът на управление в България. "Това е революция на горската система срещу феодалния модел, който е завладял горските стопанства, който владее и държавата. "В момента горските служители са в основата в отвоюването на държавата от феодалите, които управляват задкулисно", посочи Дунчев.

   "В момента тези феодали владеят всичко, не е само Вълка. Цоло Вутов е във "Витиня", в "Кормисош" е Тодор Батков, Вальо Златев е в "Паламара". Те ползват това не само като частно имение. Направихме справка в Агенцията по горите да видим кой ходи на гости в тези ловни стопанства - съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или оказват политическо влияние", заяви Дунчев, заканвайки се да изисква имената им от Агенцията по горите. По думите му не трябва да се спира само със събаряне на строежа в ловното стопанство "Искър" и ако искаме горската система да се освободи от феодалите, е нужно министерството на земеделието да отмени и ловните концесии. 

    "Пропускателният режим за стопанствата е, че всеки, който води лов, трябва да бъде описан с разрешително за отстрел. Един от концесионерите е един от видните заменкаджии и в съда колегите го бяха чули как се хвали, че е уредил съдебните дела да са в негова ползва, което се случи. Точно един от съдиите по тези дела го видях в списъка с ловци в неговото ловно стопанство", допълни Дунчев.

   "Всички тези хора владеят едни от най-красивите ловни стопанства. Някои от тях директно си приватизираха сградите. Имаме го всичко в публични доклади на Агенцията по горите, направихме безпрецедентни проверки. Сега те се гласят да приватизират и горските предприятия, които управляват всички държавни гори", каза още той. По думите му сега се опитва да убеди Асен Василев, че това е грешно, както и че държавните горски предприятия да си останат или предприятия, или да станат държавна агенция както в Америка. 

"Шефът на министъра на земеделието не е Денков, не е Мария Габриел, не е Асен Василев, не е Кирил Петков, а е Вълкът", посочи още той. 

            Вътев наказа директора на Държавно ловно стопанство „Искър“

   Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за наказание на директора на Териториално поделение на „Държавно ловно стопанство Искър“. Инж. Иван Дивизиев ще понесе наказание заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството., съобщиха от МЗХ. 

   Той е издал неправомерно заповед, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на ДЛС „Искър“ до 1 май 2024г. 

   Заповедта беше своевременно отменена по нареждане на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha