Вагит Алекперов, основател на ,,Лукойл,,, стана най-богатият руснак

Вагит Алекперов, основател на ,,Лукойл,,, стана най-богатият руснак
Публикация   07:54     03 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     253

През 2021 г. Алекперов имаше почти 25 млрд. долара, но после състоянието му намаля

   Вагит Алекперов, основател на петролната компания "Лукойл", оглави списъка на сп. "Форбс" с най-богатите руснаци. Според авторите на класацията за година състоянието му се е увеличило с 8.1 млрд. долара до 28.6 млрд. долара. Така то се изкачва с цели пет позиции и за пръв път застава на върха.

   Общото състояние на руските милиардери се е увеличило за година със 71.8 млрд. долара. Днес рекордните 125 руски граждани притежават еквивавелента на над 1 млрд. долара. В списъка има нови 19 имена.

   През 2021 г. Алекперов имаше почти 25 млрд. долара, но после състоянието му намаля. Последвалата корекция се дължи на поскъпването на акциите на "Лукойл" - от 4 хил. рубли на 7.5 хил. рубли на Московската борса, както и на изплащането на големи дивиденти от тях. В световната класация Алекперов на 59-о място.

   Вагит Алекперов се оттегля като президент на "Лукойл" и напуска борда ѝ

   Леонид Федун, който отдавна е партньор на Алекперов в "Лукойл" и е един от съсобствениците, се изкачи до 14-то място в Русия с $10.5 млрд (от $8 млрд. преди година).

   Серизно разместване преживя миналогодишният лидер - основателят на компаниите "Еврохим" и Сибирската въглищно-енергийна компания (СУЭК) Андрей Мелниченко. Сега той е на седмо място след загуба на 4.1 млрд. долара до 21.1 млрд. долара.

   От четвърто на второ място "Форбс" издига Леонид Михелсон (председателят на борда на НОВАТЭК) с 27.4 млрд. долара. Челната тройка затваря Владимир Лисин, добавил 4.5 млрд. долара до 26.6 млрд.

    Останалите седем в Топ-10 са:

  • Алексей Мордашов - $25.5 млрд. (+$4.6 млрд.)
  • Владимир Потанин - $23.7 млрд. (без промяна)
  • Геннадий Тимченко - $23.4 млрд. (+$4,9 млрд.)
  • Павел Дуров - $15.5 млрд. (+$4 млрд.)
  • Алишер Усманов - $13.4 млрд (-$1 млрд.);
  • Михаил Фридман - $13.1 млрд. (+$500 млн)

      Следват милиардери като Михаил Прохоров, Сулейман Керимов, Роман Абрамович.

   Татяна Бакалчук е най-богатата жена милиардер в Русия. Основателката на онлайн магазина Wildberries е на 22-ро място със $7.4 млрд. след загуба на $1.4 млрд.

   С 15 повече спрямо миналата година е общият брой на доларовите милиардери в Русия, което е максимален показател за историята на класацията. Това поставя страната на пето място в света след Германия (132), Индия (200), Китай (406) и САЩ (813).

   В списъка за Русия можеше да има повече милиардери, ако десет от тях не бяха се отказали от руско гражданство. Това са Александър Герко и Николай Сторонский (Великобритания), Юрий Милнер (Израел), Тимур Турлов (Казахстан), Сергей Дмитриев (Кипър), Валентин Кипятков (Кипър), Игор Макаров (Кипър), Владимир Крупчак (Кипър), Василий Анисимов (Хърватия), Рубен Варданян (Армения)

   Списъкът включва 19 новодошли, които досега не бяха в него. Повечето от новите милиардери са направили капитала си в потребителските сектори - търговия на дребно, селско стопанство и жилищно строителство. Forbes обяви Иван Таврин за най-богатия в таз група - състоянието му се оценява на 2.4 млрд. долара.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha