Понеделник, 22 Април 2024

За втора поредна година в Малко Враново се проведе празника "Булчин кравай ", посветен на младата булка

За втора поредна година в Малко Враново се проведе празника
Публикация   14:56     30 Март, 2024 /     akcent.bg   /     803

Многобройната публика се наслади на богата програма от самодейни колективи от читалищата от общината, от Русе и Две могили.

   Днес в с.Малко Враново, община Сливо поле, за втора поредна година, се проведе празника "Булчин кравай ", който е посветен на младата булка, която навършва една година като снаха в новия си дом.
  В ритуала участват предимно възрастни жени от рода, които гощават гостите на семейството с постни ястия и отправят пожелания за здраве, берекет и благополучие на младото семейство.
 
    Обичаят се празнува преди Великденските пости, на Тодорова неделя.   Събитието се организира с цел постигане на устойчивост на проект на Читалището в с Малко Враново по Оперативна програма за развитие на селските райони, мярка 21, "Съхраняване и популяризиране културно-историческото и природно наследство на територията на МИГ"Тутракан -Сливо поле ".
 
   Официални гости бяха тържеството бяха кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, народнят представител от ГЕРБ- СДС Драгомир Драганов зам.кметовете на Сливо поле Чиликов, Юсеинов и Братоева,.
  
   Многобройната публика се наслади на богата програма от самодейни колективи от читалищата от общината, от гр.Русе и гр.Две могили.
 
   Овациите получиха най-вече децата от детската градина на с Малко Враново, които изпълниха три танца и получиха много подаръци и сладкиши от общинския кмет. В поздравителното си слово той пожела този пролетен празник да се превърне в традиция, да се надгражда и да пази фолклорните богатства и ценности.
 
 
 
 
 
 
 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha