Петък, 18 Октомври 2024

Спортното училище и клубовете ще преговарят за бройката на треньорите след 25 август.

Публикация   17 Авг, 2012   /     akcent.bg   /     480

Дотогава трябва да е ясен окончателният брой на приетите ученици, които към момента са едва 54

 

В ултимативно поведение и неспазване на нормативната уредба на Министерството на физическото възпитание и спорта бе обвинено Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ в Русе. Зад това твърдение застанаха представители на клубове по кану-каяк, бокс и волейбол от града. Тодор Бонев, Илия Сяров и Иван Михайлов показаха писмата, които са получили от учебното заведение. С тях те са уведомени, че броят на треньорите, които от името на Спортното училище водят децата от техните клубове ще бъдат съкратени.

Бонев уточни, че към момента за 48 деца, които тренират кану-каяк, отговарят 4 треньори. „Спортното министерство е определило, че един треньор може да подготвя от 3 до 15 деца. Тук става въпрос за специфични тренировки, а след 7 клас говорим вече и за високо спортно майсторство. Няма как да се води нормален тренировъчен процес, ако се водим от поставените от спортното училище изисквания за един треньор на 15 деца“, заяви президентът на СК по кану-каяк „Локомотив“ Тодор Бонев. Той и Сяров дори обвиниха ръководството на училището в лошо менажиране, което е довело до определения от тях като катастрофален прием от 54 деца до момента. „Като ще съкращават, да намалят заплатите на директора и заместник-директора и да съкратят от бройките на разните там методисти и кинезитерапевти.       

   Нашият клуб има 18 деца в спортното училище и от тях 16 са медалисти. Има други, които от няколко години нямат медал, а стоят“, коментира Илия Сяров от Боксов клуб „Русе“. Присъстващият на пресконференцията заместник-директор на школото Любомир Ковачев сподели, че писмата не са ултимативни, а препоръчителни. Той уточни, че предстои прием за още допълнителни свободни места и едва, след като бъдат запълнени и те, ще се уточнява и броя на треньорите. „Готови сме да говорим с клубовете по този повод. Все пак обаче и спортният министър наскоро коментира по този повод, че освен спортните училища и самите клубове би следвало да поемат част от издръжката на треньорите. Колкото до препоръките един специалист да отговаря за между 3 и 15 деца, трябва да добавим, че в документите на спортното министерство има уточнение, че поне 10 от тях трябва да са на една възраст.             

  Относно качествата на нашия директор Николай Николаев и менажирането на училището,  бе даден за пример от министър Свилен Нейков пред другите 22  спортни училища в страната“, заяви Ковачев. Той добави, че делегирания бюджет предвижда за издръжка на един ученик в спортно училище 2285 лева, в които влизат ток, вода, храна, треньори и др. Все пак двете страни се разбраха да седнат на масата за преговори по тези проблеми, след като станат ясни резултатите от приема в края на август.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha