Очаквано голям интерес към третото издание на ПРОЛЕТНИ ХИРУРГИЧНИ ДНИ – РУСЕ с над 500 участници

Очаквано голям интерес към третото издание на ПРОЛЕТНИ ХИРУРГИЧНИ ДНИ – РУСЕ с над 500 участници
Публикация   29 Март, 2024   /     akcent.bg   /     865

Детски хирург от Узбекистан представи своя успешен случай на разделяне на сиамски близнаци на организирания от УМБАЛ Медика и РУ

   За трета поредна година Русе е домакин на симпозиума „Пролетни хирургични дни“, организиран от  Лечебни заведения „МЕДИКА“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

   „Големият интерес към днешното събитие от доказани специалисти в своята област и фокусът върху иновациите в различните хирургични направления затвърждават неговия авторитет и ни дават основания да смятаме, че каузата, на която сме се посветили, има смисъл.  Мотивират ни да гледаме в бъдещето с увереност“ – с тези думи управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ проф. д-р Кирил Панайотов, дм,  откри форума и приветства с добре дошли всички присъстващи.  

   Поздравления отправиха също ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Пламен Кангалов, проф. д-р Огнян Хаджийски, дмн, председател на Научния комитет и началник на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, ректорът на Медицински университет - Плевен проф. д-р Добромир Димитров, деканът на Медицинския факултет на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас проф. д-р Владимир Гончев, дм.

   Приветствия поднесоха още областният управител Данаил Ковачев и зам.-кметът на Русе Димитър  Недев, като  изтъкнаха, че това събитие носи престиж за града, защото го поставя на картата на високоспециализираните медицински центрове в страната. Те изразиха благодарност към мениджърския екип на Лечебни заведения „МЕДИКА“ за тази толкова полезна инициатива.

   Близо 500  са участниците в медицинския форум, което е 2 пъти повече  от миналата година. Над 30 болници в страната имат свои представители, сред тях всички водещи клиники. Специално участие в конференцията имат две утвърдени  имена в европейската медицина – проф. д-р Раду Спатару от Детската болница „Мария Кюри“ в Букурещ и проф. д-р Мориц Шмелцле, директор на Трансплантационния център в Хановер.  

   Гостите от Узбекистан са проф. Илхом Юлдашов – алерголог, преподавател в Педиатричния институт в Ташкент и ректор на Чилинзарския техникум по обществено здраве, с когото вчера Русенският университет подписа договор за сътрудничество. Неговият колега и сънародник проф. д-р Бехтиер Ергашев е детски хирург в Републиканския учебно-лечебно-методически център по перинатална хирургия в узбекистанската столица. Със свои научни доклади ще участват също проф. д-р Тутку Сойер от Медицинския факултет на университета „Хаджеттепе“ в Анкара и проф. д-р Чикдем Дуракбаша от Медицинския факултет на университета „Медениет“ в Истанбул. Двамата турски професори са специалисти по детска хирургия.

   И тази година детските хирурзи имат силно присъствие. Пролетните хирургични дни всъщност се очертават като най-сериозният форум в България по детска хирургия. По темата „Хирургията – настояще и бъдеще“ ще бъдат изнесени общо 96 доклада, в които ще бъдат споделени иновативни методи за диагностика и лечение, както и новости в пред- и следоперативните грижи за пациентите. Презентациите на медиците по обща, детска, съдова, неврохирургия, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургия ще бъдат представени в събота. В тях те споделят опита си и иновативните подходи в практиката си. Лапароскопските и ендоскопските операции, лазерните интервенции, роботизираната и реконструктивната хирургия, използването на 3D протезирането са някои от акцентите.

   Веднага след официалното откриване участниците се запознаха с два извънредни доклада. Проф. д-р Бехтиер Ергашев разказа за своя уникална операция, с която успешно е разделил сиамски близнаци през мината година в Узбекистан. Двете новородени момиченца били от Киргистан, но интервенцията била извършена в Центъра по перинатална хирургия Ташкент. Всяко от децата е тежало по 800 грама, имали са общ черен дроб, но отделни жлъчни мехури. След този успех проф. Ергашев бил поздравен лично от японския посланик в Узбекистан. Случаят намерил широк отзвук и бил публикуван в престижни научни издания в Русия и САЩ.

   Германският проф. д-р Мориц Шмелцле  говори пред колегите си за минимално инвазивната Хепатопанкреатобилиарна хирургия.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още