Събота, 27 Април 2024

Трябва да се уравновеси субсидирането между браншовете

Трябва да се уравновеси субсидирането между браншовете
Публикация   06:20     29 Март, 2024 /     akcent.bg   /     674

За да помага ОСП и всички производители да са поставени пред една равна основа, то всяка една от държавите членки трябва да прилага еднакви схеми

   – Каква е ролята на обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци?

   Обвързаната подкрепа е един много добър инструмент за съживяване на бранша, но е добър инструмент, когато се извършва по-добър начин. Все още има недобросъвестни производители, които само чертаят и вземат субсидия за обвързаната подкрепа, без да произвеждат нищо. И понеже обвързаното подпомагане е постоянен ресурс, който се разпределя и когато има недобросъвестни производители, те вземат парите, които по право се падат на реалните производители. Затова трябва да се справим с такива нереални производители. Усеща се и желанието на МЗХГ, виждаме доста повече проверки за 2019 г., така че има светлина за решаване на проблема. Основното е контролът и ограничаване на така наречените чертожници, които само чертаят и не произвеждат нищо. Когато те бъдат спрени, ставката ще се вдигне по наши изчисления между 10 и 20%. Вече в новата ОСП все още очакваме финансовата рамка, за да може държавите да вземат решение за процента на обвързаната подкрепа. Старите страни искат да бъде намален на 10%. Ние настояваме увеличението да е на 18%. Надяваме се да се срещнем някъде по средата.

   – Как ОСП помага за конкурентоспособността на сектора?

  За да помага ОСП и всички производители да са поставени пред една равна основа, то всяка една от държавите членки трябва да прилага еднакви схеми. При положение, че една държава финансира с приоритет една култура или бранш, а другата държава – друга култура или друг бранш, се получава изкривяване. Давам за пример Полша, където приоритет за производство е ябълката. Да не говорим, че в последните години полският домат залива Европа, включително и България. Отделен е въпросът, че не е вкусен, дървен зеленчук. Това е държавна политика към насочване към такива култури, това изкривява пазара, а няма как целия Европейски съюз де не играе по едни и същи правила.

 - Може ли да твърдим, че благодарение на евросредствата се произвеждат качествени продукти?

Да, смея да твърдя, че резултатът от европейските субсидии е производството на по-качествени плодове. Допринасянето за дохода на фермера е по-малко, но увеличение на качеството на произвежданата продукция е по-високо.

 - Да сумираме Вашето предложение за ОСП занапред и в рамките на дебата сега.

Според нас, трябва да се уравновеси субсидирането между браншовете, да се насочат средства към уязвимите сектори като плодове и зеленчуци, за да могат да се развият и да са конкурентни на европейския пазар.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още