Събота, 27 Април 2024

Русе и Узбекистан ще обменят лекари, студенти и преподаватели

Русе и Узбекистан ще обменят лекари, студенти и преподаватели
Публикация   05:52     29 Март, 2024 /     akcent.bg   /     319

МЕДИКА - мотор за развитието на медицинските кадри в България

   „Лечебни заведения „МЕДИКА“ са единствените в България, които инвестират в развитието на медицинските кадри, макар у нас да има много други частни болници. При това те влагат не само пари, но и време. Вече трета година организират симпозиума „Пролетни хирургични дни“, който дава възможност на нашето съсловие да обменя опит и знания. Инициативата на „МЕДИКА“ и на Русенския университет е толкова престижна, че ще бъде уважена и от такива известни имена в медицината като проф. д-р Раду Спатару от Детската болница „Мария Кюри“ в Букурещ и от проф. д-р Мориц Шмелцле, директор на Трансплантационния център в Хановер.  Форумът е гордост за Русе и за България“ – каза проф. д-р Пенка Стефанова, ръководител на клиниката по Детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, която присъства на церемонията по подписване на договор за сътрудничество между Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Чилинзарското техническо училище по обществено здраве ABU ALI IBN SINO,  Ташкент, Узбекистан, от двамата ректори – проф. д-р инж. Пламен Кангалов и проф. д-р Илхом Рузиевич Юлдашов.

   Проф. д-р Стефанова е гост на форума „Пролетни хирургични дни“, който ще бъде открит утре в хотел „Рига“ от организаторите Лечебни заведения „МЕДИКА“ и Русенския университет. В него ще вземат участие ректорът проф. д-р Илхом Рузиевич Юлдашов, проф. д-р Бахтиёр Бердашлилевич Ергашев  от Републиканския перинатален център в Ташкент и педиатърът д-р Хилола Гафуровна Нематова от Узбекистан.

   Със свои научни доклади ще участват също проф. д-р Тутку Сойер от Медицинския факултет на университета „Хаджеттепе“ в Анкара и проф. д-р Чикдем Дуракбаша от Медицинския факултет на университета „Медениет“ в Истанбул. Двамата турски професори са специалисти по детска хирургия.

   Те също присъстваха на подписването на договора за сътрудничество между двете висши училища. Делегацията в университета беше водена от  председателя на Комисията по здравеопазване и социална политика към Общински съвет - Русе и административен директор на Лечебни заведения „МЕДИКА“  Алисе Муртезова и проф. д-р Огнян Хаджийски, началник на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ“.

   Както стана ясно, сътрудничеството между Русе и Ташкент включва съвместни изследователски и образователни дейности; обмен на студенти, лекари и преподаватели, участия в лекции, конференции и симпозиуми.  Бъдещите контакти бяха обсъдени освен с двамата ректори и с акад. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет и негов почетен ректор, със зам-.ректора по учебната част проф. Генчо Попов, декана на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ проф. Никола Събев и заместника му проф. Даниел Братанов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още