Събота, 27 Април 2024

Административен съд – Русе отчита 20-процентно увеличение на средномесечното постъпление на дела през 2023 г.

Административен съд – Русе отчита  20-процентно увеличение на средномесечното постъпление на дела през 2023 г.
Публикация   07:47     28 Март, 2024 /     akcent.bg   /     224

Девет магистрати са правораздавали в Административния съд през 2023 г

   Увеличен брой на новообразуваните дела, кратки срокове на произнасяне и висок процент на потвърдените от ВАС съдебни актове отчита Административен съд – Русе за 2023 година. Данните сочат, че средномесечното постъпление на дела през годината се е увеличило с 20%.

   Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела и върнати за продължаване на съдопроизводствените действия през изминалата година е бил 1434 бр., като 1237 от тях са новообразувани, а 197 – висящи. В края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1181 дела, а висящността на делата, изразена в проценти и в абсолютни стойности, остава ниска с нива идентични с предходните години.

   От общо подлежащите на разглеждане 892 бр. първоинстанционни административни дела, в края на годината са свършени 751 бр., 84% (в сравнение с 2022 г. процентът е бил 81%). 315 от тях са приключили в срок до 1 месец , 267 бр. са приключили в срок 1-3 месеца, като най-малък е броят на делата решени в срок над 3 месеца.

   Една от основните причини за отлагане на първоинстанционните дела е за събиране на доказателства – гласни, писмени и изслушване на експертизи. Сравнително малък е броят на отложени дела за следващо заседание заради нередовно призоваване на страните, конституиране на страна в производството или отменен ход по същество.

Анализът на първоинстанционните дела по материя сочи промяна в критерия с най-голям относителен дял. Делата с най-голям брой през 2023 г. са от категорията „Други“ (дела по ЗУСЕФСУ, ЗПЗП и др. където все по-често казусите са с висока фактическа и правна сложност), следвани от групата на частните дела, производства по Закона за държавния служител, ЗМВР, ЗОВС и ЗСВ. Статистиката сочи увеличен брой и на делата, свързани с обжалване на наложени по ЗМВР дисциплинарни наказания.

   Поради невъзможност да бъдат формирани еднолични или касационни състави, след заповеди на председателя на ВАС, значителен брой дела, образувани пред АдмС-Ловеч и АдмС – Плевен, са били разгледани от русенските магистрати, но без възможност да бъдат отчетени в годишната статистика за 2023 г.

   От разгледаните 542 касационни производства, в края на годината са свършени 430 дела, приключени преимуществено в тримесечен срок предимно в рамките на едно проведено открито заседание. 100% от касационните актове по делата с административнонаказателен характер са постановени в едномесечен срок от заседанието.

   Обобщените данни показват увеличен брой на потвърдените от ВАС съдебни актове (80% са потвърдени, а 17% са изцяло или частично отменени или обезсилени), което е показател за високото качество на правораздавателната дейност на съда.

   Девет магистрати са правораздавали в Административния съд през 2023 г., като съдиите не са профилирани в определена материя.

  В изпълнение на решение на ВСС относно поетапно внедряване и използване на Единна деловодна информационна система (ЕДИС) и среда за съвместна работа за нуждите на ВАС и двадесет и осемте регионални административни съдилища в края на 2023 г. съдът започна успоредна работа по две деловодни програми.

   През 2023 г. съдът продължи да прилага политика на ефективно разходване на бюджетните средства и осъществяване на постоянен контрол с цел постигане на необходимото финансово обезпечаване на дейността и оптимално разходване на финансовите ресурси. Във връзка с необходимостта от извършването на ремонт на облицовката на сградата  бе заявено пред ВСС намерение за провеждане на обществена поръчка с предмет „Ремонтни дейности по фасади на сградата на Административен съд – Русе“ с искане за осигуряване на средства през 2024 г.

   Въпреки изготвените финансови прогнози и реално необходими средства спазваният от ВСС принцип за изчисляване на полагащите се средства за текуща издръжка на база утвърдения в условия на финансова криза бюджет нереално интерпретира и отразява действителните потребности на Административен съд – Русе

   И през 2023 г. Административен съд – Русе продължи да инициира и провежда събития за повишаване правната култура и популяризиране работата на институцията. Приложеният комплекс от дейности бе съобразен с утвърдените в Комуникационната стратегия на съдебната власт цели и приоритети, насочени към изграждане на общественото доверие и утвърждаване добрия образ на съда.

   За поредна година Административен съд – Русе бе домакин на студентските практики на второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Студентите от специалността „Право” бяха подпомогнати от административните магистрати в практическото си обучение по дисциплините „Административно право” и „Административен процес”.   Младите юристи имаха възможност да се запознаят с приетите вече изменения в АПК, с прилаганите в административното право норми, както и да научат детайли и обстоятелства за съответствията и нуждата от синхронизиране на българското законодателство с европейското. Работата на магистратите със студентите от Юридическия факултет продължи и в началото на новата академична година. През ноември студенти от четвърти курс на специалността „Право“ гостуваха на съда в рамките на учебната програма по данъчно право.

   За пета година Административен съд – Русе се присъедини с лекторска програма и инициативи към Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В кампанията през 2023 г. съдът присъедини като партньори три русенски гимназии – Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Английска езикова гимназия „Гео Милев“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“.

   Цикълът от лекции, който Административният съд организира и осъществи, се реализира в рамките на втория учебен срок. В дискусиите участваха близо 300 единадесетокласници от партниращите учебни заведения.

   И през изминалата година съдът организира Ден на отворените врати. Част от програмата включваше демонстрация на начина на разпределяне на постъпилите в съда дела, както и посещения в открити съдебни заседания, срещи и разговори с магистрати и съдебни служители.

   В рамките на инициативата бе организирана традиционната образователна работилница (workshop) „В света на правото“ с ученици на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Фасилитатори на срещата бяха зам.-председателят на съда Ивайло Йосифов и дългогодишният председател на АдмС – Русе Елга Цонева.

Всеки посетител в Деня на отворените врати имаше възможност да получи екземпляр на информационната дипляна на съда, чието съдържание резюмира основни моменти от правораздавателната и обществената дейност на АдмС – Русе през изминалите години.

В края на юни в съда гостува прокурор Марио Песучи от Окръжната прокуратура към съда в гр. Кунео, регион Пиемонт, Италия в рамките на едноседмичното си обучение по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз на тема „Икономически престъпления“.

   Интересът на прокурор Песучи бе свързан с разглежданите дела, подсъдни на административните съдилища, както и с участието на прокурорите в производствата по оспорване на ревизионни актове и решения за определяне на финансови корекции. Магистратът бе запознат и с особеностите на делата, образувани по жалби на лица, изтърпяващи наказания „лишаване от свобода“. Обсъдено бе и прилагането на принципа за пропорционалност и принципа „non bis in idem“ от Съда на Европейския съюз и съдилищата в България и Италия.

   Обект на журналистическите материали и интервюта през 2023 година бяха актуални теми, свързани с работата на административните магистрати; съдебни производства с обществен и медиен интерес и реализирани инициативи, за които в публичното пространство своевременно бе предоставяна информация за тяхното насрочване и за постановените съдебни актове.

Дейността на съда през отчетната 2023 г. бе подчинена на основните цели и задачи за качествено, срочно и достъпно административно правораздаване, при спазване върховенството на закона чрез ефективно управление на делата и дисциплиниране на процеса; отговорно, ефективно и прозрачно управление; повишаване на общественото доверие към работата на съда и съдебната система; развитие и интегриране на кадровия потенциал; материално-техническа осигуреност и информационни технологии и ефективно изразходване на бюджетните средства и използване на материално-техническата база; запазване и надграждане на постигнатите резултати в цялостната дейност на съда.

   С всяка година административните съдилища се утвърждават като гарант за достъпно, бързо, качествено и безпристрастно правосъдие.

   Доказателство за това са публикуваните в информационното табло на ЕК данни, които отчитат ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те държави – членки на ЕС.

   Представените статистически справки показват изключително високите резултати на българското административно правораздаване през последните години за бързина и ефикасност при решаване на делата, а по показателя „време, необходимо за разглеждане на административните дела“, България е на първо място в Европейския съюз.

***

Годишният отчетен доклад за работата на съда през миналата година бе представен днес, 27.03.2024 г., на Общо събрание в Административен съд – Русе.

Гости на събитието бяха председателят на ВАС Георги Чолаков, зам.-председателят на ВАС и ръководител на Първа колегия Мариника Чернева, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Драгомир Кояджиков - членове на Съдийската колегия на ВСС, председателите на Окръжен и Районен съд – Русе, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура – Русе, председателят на Адвокатска колегия - Русе, както и магистрати, правораздавали в АдмС - Русе.

„Отчетените от Административния съд в Русе резултати са изключително добри и са доказателство за бързо, качествено и прозрачно правосъдие“, бе оценката на председателя на ВАС Георги Чолаков в края на срещата.

„Тук е най-високият процент на потвърдени актове от инстанционната проверка. Този съд винаги е бил пионер в определени съдебни практики, които по-късно са се възприемали от Върховния административен съд“, коментира и Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на ВСС.

Върховните магистрати поздравиха екипа на АдмС – Русе и за добрите отношения с другите органи на съдебната власт.

 Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „Документи/Годишни отчетни доклади”:

https://ruse-adms.justice.bg/bg/1407

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още