Четвъртък, 9 Май 2024

ПП-ДБ покани ГЕРБ да излъчи премиер с втория мандат

ПП-ДБ покани ГЕРБ да излъчи премиер с втория мандат
Публикация   12:35     26 Март, 2024 /     akcent.bg   /     190

Народното събрание обяви първия, който беше получен от Мария Габриел, за неуспешен

         От ПП-ДБ не са се отказали да управляват заедно с ГЕРБ-СДС. Тази сутрин десните обявиха, че когато получат втория мандат за правителство, са готови да предоставят поста на премиер на партията на Бойко Борисов, като в кабинета се запазят същите министри като досега.

    Десните очакват отговор от герберите до датата, на която президентът Румен Радев ще връчи мандата. Ако отговорът е отрицателен, ще го върнат неизпълнен. Засега Борисов и хората му мълчат.

    Офертата отправи съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна. Той уточни, че това е общата позиция на всички партии в дясното обединение. "Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори", изтъкна Атанасов. Той самият лансира от края на 2023 г. кандидатурата си за ротационен председател на Народното събрание.

    Изявлението Атанасов направи докато в пленарната зала се обсъждаше проект на решение, внесен от герберите, с който първият мандат, връчен на техния кандидат-премиер Мария Габриел, се обявява за неуспешен. Решението беше одобрено - за него гласуваха 226 депутати от всички парламентарни групи, против нямаше и само един от ПП-ДБ се въздържа. Дотук се стигна, след като миналата неделя Габриел съобщи, че слага край на преговорите за правителство, защото ПП-ДБ поставят нови и нови условия, които нейната партия не желае да изпълни.

                            ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

     Атанасов не спомена нищо за това как ПП-ДБ виждат ролята на Мария Габриел в следващото правителство. Досега тя беше вицепремиер и министър на външните работи и според първоначалното споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ трябваше да заеме премиерския пост. Десните обаче отхвърлиха номинацията й миналата седмица с агумента, че тя служи на интересите на Бойко Борисов и шефа на ДПС Делян Пеевски, и дори обидно я нарекоха "красивото лице на мафията".

    Днес Атанасов само изреди условията, при които десните правят предложението си - първо, да се запази сегашният състав и структура на кабинета, тъй като преговорите са показали, че съгласие за промени не може да се постигне; второ, да се подпише споразумение между двете политически сили, което да съдържа гаранции за реформи в съдебната система, регулаторните органи и специалните служби с конкретни срокове за изпълнението им. Министър-председателят трябва да бъде "взаимноприемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ-СДС".

В странен и несполучлив опит за поетичност Атанасов обяви, че "днес е един облачен ден за българската демокрация и, дали слънцето може да пробие през тези облаци, зависи от тази зала или ще последва буря с градушка".

 

ОБВИНЕНИЯ И ОПРАВДАНИЯ

Опозицията реагира с подигравки и обвинения към ПП-ДБ, че се предават пред герберите. "Да се молите, а колегите ви от ГЕРБ да се смеят - това трябва да влезе в историята. Единственото, което не направихте, е да застанете на колене тук и да се помолите, и да предложите Борисов за премиер", коментира депутатът от БСП Георги Свиленски. "На никого не се молим. Ние се съобразяваме с мнението на българския народ, който не иска избори. Ние, като изпратини от него, сме длъжни да направим всичко необходимо, за да продължи управлението на страната, а не да изплащаме хората отново на избори, които не само ще намразят нас, но и вас", отвърна Атанасов.

Тук на трибуната излезе съпредседателят на десницата Кирил Петков, който дръпна дълга реч за нуждата от реформи в държавните институции, а опозицията обвини в "циркове и предателства". "Вие не разбирате ли, хора, че в политиката и в живота най-важното нещо е да си спазваш думата; всяко свое действие да го правиш не от страх или алчност, а от чувство за дълг! ... В това споразумение няма делене и взимане, има прозрачен процес, при който всички български граждани да видят как се избират тези хора!", емоционално викаше Петков.

"Възраждане", БСП и ИТН реагираха със смях на думите му. От партията на Слави Трифонов насмешливо го нарекоха "ХараКиро" - намек, че десните извършват самоубийство с това предложение към ГЕРБ-СДС.

 

                      КАЗУС

          Това е втората подобна ситуация в новата история на българския парламент, в която кандидат-премиер декларира пред държавния глава, че има успешен проучвателен мандат за съставяне на правителство, издаден е президентски указ за избирането на кандидата за премиер, но впоследствие този кандидат не успява да предложи за гласуване правителство и се отказва от възможността да бъде избран за министър-председател.

           Първият случай бе с Пламен Николов от ИТН, който през август 2021 г. имаше мандат за съставяне на правителство, но партията му не намери подкрепа в парламента и реши да оттегли кандидатурата. Тогава имаше спор как да се процедира - Николов да върне мандата на президента, председателя на НС да прати писмо до Радев без да се гласува или да се гласува в пленарна зала решение, с което се уведомява президента, че мандата е приключил неуспешно. Беше избран последният вариант.

             ПРОЦЕДУРА

      По конституция, президентът Радев трябва да връчи втори проучвателен мандат на кандидат-премиер посочен от втората по големина парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната". В 7-дневен срок след това кандидатът трябва да съобщи дали може да предложи кабинет. Късно снощи ПП-ДБ дебатираха върху идеята да предложат на Мария Габриел или друг кандидат на ГЕРБ да бъде премиер с техния мандат.

    Ако ППДБ не излъчат кабинет, Румен Радев трябва да връчи трети проучвателен мандат на предпочитана от него парламентарна група. Ако и тогава не се стигне до избор на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

   За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. С промените в конституцията парламентът стана постоянно действащ орган - с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha