Неделя, 28 Април 2024

Русенският театър представя премиерно ,,Духът на поета" от Стефан Цанев

Русенският театър представя премиерно ,,Духът на поета
Публикация   06:12     25 Март, 2024 /     akcent.bg   /     270

Пиесата се играе повече от 10 години в Народния театър в София.

Снимки: Румен НИКОЛАЕВ

  Русенският театър ще представи премиерно спектакъла "Духът на поета" от Стефан Цанев на 27 март, сряда. Това съобщи директорът на културния институт Боян Иванов.

   Режисьор е Ивайло Ненов. По думите му спектакълът не е исторически, но борави с исторически факти и личности. Това е история за Стефан Стамболов, Захарий Стоянов и Христо Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Това е история за тежестта на короната, за инфлацията на идеалите и олекването на човека.

   "Публиката може да очаква един много силно въздействащ, емоционален и с интересен сюжет спектакъл, който за щастие, но и за съжаление е много актуален. С всичко, което се случва в момента, актуалността му се потвърждава с всеки нов ден", обясни още Ненов. 

   Директорът на Русенския театър Боян Иванов каза, че това е втора премиера за годината, а дебют на русенска сцена ще направи Борислав Апостолов. Той каза още, че пиесата се играе повече от 10 години в Народния театър в София. 

   "Искахме тази пиеса да я постави и Русенският театър. Една от причините е, че Стефан Цанев е свързан с Русе", обясни Ненов. 

   В спектакъла участват актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов. 

   Хабил ще се превъплъти в образа на Стефан Стамболов. "Трудно и отговорно е да представиш Стамболов на публиката. Беше много интересно да проследя характера му", каза Кадри Хабил. 

   Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, а музиката е на Пламен Мирчев - Мирона.

  Източник: БТА



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha