Euronews: Избирателите са най-притеснени от инфлацията

Euronews: Избирателите са най-притеснени от инфлацията
Публикация   17:27     25 Март, 2024 /     akcent.bg   /     194

Икономическа нестабилност, високи цени, намаляваща социална защита.

    В ЕС нараства търсенето на по-социална Европа, показват резултатите от проучване, поръчано от Euronews. То е първо по рода си, проведено в 18 европейски държави.

   Изследването, извършено от ИПСОС показва, че португалците са най-загрижени от растящите разходи за живот. Средно 68 на сто от европейците искат ЕС да се справи с повишаването на цените.

   За само 7 на сто от избирателите инфлацията въобще не е приоритет. Гражданите на Финландия са най-малко притеснени от поскъпването на живота.

   Във време на криза европейците се чувстват обеднели.

   64% от хората искат Съюзът да защити социалните им права и да редуцира социалните неравенства. Само 8% са против това. По този показател на върха отново са португалците, а в Полша са най-малко притеснени.

   Трети приоритет на избирателите е икономическият растеж. 62% от анкетираните искат законодателите в ЕС да приложат мерки за стимулирането му. Безработицата е на 4-то място. В Нидерландия най-малко одобряват намеса на Брюксел в насърчаването на икономиката.

    Социалните въпроси не са приоритет само за левите избиратели.

   Умерените, консерваторите и либералите също изискват по-голяма намеса на институциите в социалната сфера и икономиката в сравнение с предишните избори.

   От Европейски консерватори и реформисти и крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ искат по-ефективни мерки срещу инфлацията.

   Когато става въпрос за неравенства и социална защита левицата е по-взискателна.

   Но мнозинството от гласоподавателите на т.нар. Голяма коалиция (ЕНП, Европейски алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“) изисква конкретни действия на законодателно ниво за мерки, стимулиращи растежа.

   Анкетата предполага, че на лидерите на ЕС може да се наложи да увеличат публичните разходи и да приемат политики, които намаляват икономическите различия и дисбаланси и по-добре защитават правата на хората. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha