Повече копчета, по-малко екрани: Нови правила за безопасността на автомобилите

Повече копчета, по-малко екрани: Нови правила за безопасността на автомобилите
Публикация   12:48     24 Март, 2024 /     akcent.bg   /     241

Производителите ще бъдат задължени да се придържат към „аналоговото”

   Повече копчета и по-малко сензорни екрани в автомобилите. Само така колите, които ще се произвеждат след 2026 година, ще получават по-висока оценка за безопасност.

   Аварийните светлини, мигачите, чистачките и бутонът за спешна помощ ще останат физически. Производителите ще бъдат задължени от асоциацията Euro NCAP да се придържат към „аналоговото”, за да бъдат колите по-безопасни.

   Вече има коли, които се управляват изцяло от сензорни екрани, а физическите лостове и копчета са сведени до минимум. Според различни изследвания това забавя шофьорите, като за някои от операциите времето се утроява.

   За да се запази сигурността, намеренията са най-важните бутони и лостове да останат непроменени. „Изследванията показват, че колкото по-дигитален става светът ни вътре в автомобила, толкова повече стават стимулите, които ни разсейват, което автоматично води до по-голяма вероятност от настъпването на различни инциденти”, обясни доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

   Според различни изследвания сензорните екрани увеличават времето за работа с между 20 и 40 секунди. „В един малък дисплей са събрани функции, от които трябва да избираме, съответно обработката на информацията отнема повече време. Въпреки че тези центрове доказват това, че не е от полза, застрашават безопасността по някакъв начин, пак се появяват автомобили, които ги внедряват, което е много странно”, коментира още доц. Тоткова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha