Неделя, 28 Април 2024

23 март – „СВЕТОВEН ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА“

23 март – „СВЕТОВEН ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА“
Публикация   07:32     23 Март, 2024 /     akcent.bg   /     338

    През 2024 година Световната Метеорологична Организация се възползва от възможността да подчертае своята роля в челните редици на действията в областта на климата. Избраното мото "На фронтовата линия за въздействие върху климата" е съобразено с факта, че 2023-та година е най-горещата година в историята, откакто се изучават климата и времето – с около +1.45°С по-висока от средната за периода 1850-1900 г. и с +0.17°С по-висока от последната най-топла 2016-та.

    Средната глобална температура на световния океан е необичайно висока (над 20.5°С) и се свързва с морски горещи вълни – периоди на необичайно високи температури на океана. Много често те имат значително и опустошително въздействие върху океанските екосистеми и биоразнообразието, което се отразява върху риболова, аквакултурите, туризма и други индустрии. Наличието на т.нар. „морски горещи вълни“ се дължи не само на високата температура на водата в екваториалната част на Тихия океан, но и наблюдаваната висока температура на водата в Северния Атлантик.

 

За Европа 2023-та година се оказа втората най-топла година в историята, с отклонение +1.02°С от средната за периода 1991-2020. От пролетта до края на годината обилни валежи в отделни райони предизвикаха значителни наводнения.

   За България изминалата 2023-та година също е с най-големи отклонения от климатичната норма – в североизточната ѝ половина те са

    Националните метеорологични и хидрологични служби имат жизненоважен принос за безопасността и благосъстоянието на обществото. 

 

    Системите за ранно предупреждение подпомагат адаптирането към опасни метеорологични, водни и климатични събития. Те са икономически ефективни и спасяват животи, намаляват икономическите загуби и осигуряват почти десетократна възвръщаемост на инвестициите. Ето защо, ролята на учените и работещите в службите за наблюдение на времето и климата става все  по-голяма и по-важна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha